8. října 1928 – narodil se novinář Vít Holubec

Před 91 lety se v Olomouci narodil sportovní komentátor a průkopník českého sportovního televizního vysílání Vít Holubec. Patří mezi zakládající členy sportovní redakce Československé televize a pořadu Branky, body, vteřiny. Přes 30 let komentoval velké fotbalové přenosy, mimo jiné finále Mistrovství Evropy v roce 1976 v Bělehradě.

Vít Holubec se narodil 8. října 1928 a jeho žurnalistická kariéra započala již ve 13 letech, kdy přispíval do sportovních rubrik novin a večerníků. Později psal i do Lidových novin, Svobodného slova nebo Mladé fronty.

V roce 1951 nastoupil v rámci vojenské služby do armádního rozhlasu. Krátce na to obdržel pozvánku na spolupráci s Československou televizí, kde se podílel na založení sportovní redakce. První sportovní televizní přenos v československé historii se objevil na obrazovkách 11. února 1955, kde Holubec působil jako spolukomentátor hokejového utkání Leksandu a Prahy.

Specializoval se především na fotbalové přenosy, které uváděl větou „Sportu zdar a fotbalu zvlášť, vážení přátelé televizní kopané“. Za svou kariéru komentoval také zápasy šesti fotbalových světových šampionátů, za mikrofón usedl několikrát i při olympijských hrách a při mnoha dalších velkých sportovních událostech.

Zahrál si také ve filmu Klapzubova jedenáctka, kde ztvárnil roli reportéra.

Vít Holubec podlehl vážné nemoci 8. června 2013 v Praze ve věku 84 let. Ačkoliv byl jeho komentátorský styl úsporný a stroze věcný, jeho výrok „Sportu zdar a fotbalu zvlášť“ zůstane v paměti po generace a můžeme ho považovat svým způsobem za nesmrtelný.

Přidat komentář