Názor: Jiří Ovčáček přichází na TV Barrandov. Silnější, než kdy před tím.

Mluvčí prezidenta republiky má vlastní talk show. Kde jinde, než na TV Barrandov. „Těšit se“ tímto pořadem můžeme můžeme už od konce srpna. Jak ale bude pořad vypadat a co od něj očekávat? A zvládne ho vůbec Jiří Ovčáček pravidelně moderovat?

Zhruba v polovině letních prázdnin oznámila TV Barrandov ve své tiskové zprávě, že v posledním týdnu měsíce srpna odstartuje novou talk show. K překvapení, a možná i zděšení všech, ji však nepovede ostřílený televizní guru Jaromír Soukup, nýbrž mluvčí prezidenta republiky, Jiří Ovčáček. Tato informace vyvolala nemalé vášně. Sázková kancelář Fortuna  například nabídla sázky na název pořadu a prvního hosta. Stejně, jako se školáci děsí a zároveň těší z blížícího se začátku školního roku, tak i my, průměrní občané, vlastenci, neomarxisté, kavárníci, elitáři a ochránci tradičních hodnot se těšíme a děsíme z tohoto pořadu, moderovaného člověkem, disponujícím inteligencí nezmara zeleného.

Nabízí se ale několik otázek. Opomeneme-li název pořadu a prvního hosta, tak především formát. Jak bude rozhovor probíhat? Bude se jednat o standardní rozhovor u stolu se dvěma židlemi, kde Jiří pokládá otázky a host odpovídá, nebo v přátelské atmosféře útulného studia s fíkusem, křesílky, popelníčky, portréty Miloše Zemana a Vladimíra Putina? Bývalý premiér Mirek Topolánek v talk show na Info.cz sedí se svými hosty u baru, kde je povoleno kouřit, pije se nějaký ten alkohol a celá atmosféra je velmi odlehčená a neformální. Vzhledem k názorové a psychické labilnosti Jiřího Ovčáčka bychom mohli očekávat pravidelné změny prostředí v závislosti na hostu. Při možném rozhovoru s premiérem Andrejem Babišem by mohli oba sedět na farmě Čapí hnízdo, s Alex Mynářovou v  penzionu kancléře Mynáře a s Danielem Hůlkou třeba u táboráku s kytarou v ruce.

Druhá otázka je, jestli vše pan Ovčáček zvládne. Práce tiskové mluvčího prezidenta republiky a ředitele tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky v kombinaci s bezmyšlenkovitými příspěvky na sociální síti Twitter už tak jistě zabírá spoustu času. Přidá-li si k tomuto všemu ještě moderování talk show, můžeme očekávat zpomalení jedné z uvedených aktivit? Omezení práce by napovídala nová posila tiskového odboru Pražského hradu, Vít Novák. Bývalý mluvčí Prahy 10 by svým vzhledem v kombinaci s brýlemi jistě Jiřího Ovčáčka důstojně zastoupil. Nebo to naopak odnese prostředí českého Twitteru, které mluvčí prezidenta velmi vášnivě zásobuje svými moudry? Pokud ano, můžeme již nyní spekulovat o prolnutí jeho Twitteru s pořadem, kde by si částečnou absenci na sociální síti vynahrazoval. Vše by se mohlo projevit například v názvu talk show a času, kdy by ho televize vysílala – Požehnaná neděle Jiřího Ovčáčka. Ve hře je ještě jedna možnost. Ovčáčkův twitterový účet by pod svá křídla převzal jiný účet, konkrétně parodický Jie Ťien-ming, který ho přetváří v lifestylový blog plný kulinářských receptů, rad, anket a podobně. Přijít o něco takového by byla jistě škoda.

Jedno je však jisté. Jiří Ovčáček není Jaromír Soukup, tím pádem nezvládne vykonávat úplně vše. A pokud přeci jen ano, svět bude dále krásný a v pořádku.

Přidat komentář