Dávám přednost aktuálním tématům a dbám na novinářské zásady, říká šéfredaktorka Roverského kmene

Klára Procházková, skautskou přezdívku Rajče, dělá třetím rokem šéfredaktorku skautského časopisu Roverský kmen (RK), který je určený pro rovery a rangers – skauty ve věku 15-25 let. Časopis vychází pětkrát do roka a věnuje se velkému množství skautských i civilních témat.

Máte zkušenost i s jinými médii nebo časopisy?

Od 14 let jsem řešila média ve svém středisku, protože se jim nikdo nevěnoval. V 16 letech už jsem psala první tiskové zprávy od nás a některé z nich jsme dostaly i do našeho místního zpravodaje. Později jsem začala studovat žurnalistiku v Brně a mojí první praxí byla pozice tiskové mluvčí Společně proti leukémii, což je skautská dobročinná sbírka. Přijala jsem stáž v Člověku v tísni a monitorovala jsem zprávy.

Do redakce RK jsem přišla přes inzerát skautského ústředí, ve kterém hledali šéfredaktorku. Po absolvování pohovoru jsem zjistila, že to není tak složité. Mezitím jsem absolvovala tříměsíční stáž v Českém rozhlase.

V RK máte 8 redaktorů, jak si mezi sebou dělí práci?

Redakce je roztříštěná po celé republice, vidíme se maximálně jednou ročně. Redaktoři jsou od 18 do 28 let, někteří píší vlastní témata a seberealizují se, často studují i žurnalistiku a chtějí praxi. Druhou část redaktorů baví psát, ale chybějí jim témata, která jim přidělím a oni je vypracují a posílají.

Jak vzniká zájmový časopis, který je ještě navíc zaměřený na určitou věkovou skupinu?

Výhodou je, že jsem v té cílové skupině, vím, co chtějí slyšet nebo si přečíst. S potencionálními čtenáři jsem v kontaktu téměř neustále – ve svém oddíle, nebo ve Skautském institutu v Brně. Čekala jsem plnění tohoto cíle náročnější, ale daří se mi. Občas se ozve i někdo mimo skauty.

Nemáte rozsahem omezené publikum?

Ano, jsme spolkový časopis – podobně funguje RegioJet s firemním časopisem Žlutý, Junák má svůj interní časopis, pro určitou věkovou kategorii. Snažíme se dělat obsah pro lidi od střední až po vysokou školu, takže máme velké spektrum.

Jaké máte pravidelné rubriky?

Co otřásá (skautským) světem, což je zpravodajství, jak světové, tak skautské, snažíme se nepsat politická témata, protože Junák je apolitický. Téma provází rozhovor s odborníkem na určité téma čísla a anketa mezi skauty. Rovering a Čekatelská jsou ryze skautské rubriky plné metodiky a roverských článků. Cestovatelské reportáže, společenské fenomény zveřejňujeme v rubrice Svět kolem nás. Nejraději čtu články z rubriky Kultura, protože máme skvělou redaktorku a velmi mě obohacují

Na jaká pravidla dbáte při psaní článků?

Dávám přednost aktuálním tématům a pečlivě ověřuji zdroje a citace. Vlastně požaduji klasická novinářská pravidla, jako třeba ve škole. I v tomto formátu můžeme napsat kvalitní články. Neotiskla bych nic, co je proti Listině základních práv a svobod.

S jakými nástroji tvoříte časopis?

Pracujeme s Google diskem a Google prostředím. Redaktoři napíšou v Google Dokumentech článek, který nahrají na disk a grafička potom časopis sestavuje v InDesignu podle formátu a grafického manuálu. Korekturu nám dělají maminky na mateřské a ústředí Junáka dodává placenou inzerci.

Má RK pomyslný vrchol, kterého chcete dosáhnout?

Já chci online verzi, sice ji máme, ale nefunguje podle mých představ. Ráda bych získala větší zpětnou vazbu, než ji mám teď. Myslím, že se nám toho dost podařilo v posledních letech, například kompletně změnit vizuál nebo otevřít větší množství témat než dřív.

Přidat komentář