Do Rady ČTK míří bývalá ministryně Marksová-Tominová

Sněmovna zvolila do Rady České tiskové kanceláře (ČTK) bývalou ministryni práce a sociálních věcí za ČSSD Michaelu Marksovou-Tominovou. V páteční tajné volbě tak porazila kandidáta Pirátů, ředitele Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky Josefa Šlerku.

Marksová-Tominová v radě nahradí Vladimíra Cisára, kterému končí druhý pětiletý mandát radního České tiskové kanceláře začátkem května. Volilo ji 87 poslanců, přičemž ke zvolení bylo nutné obdržet minimálně 84 hlasů, Šlerka obdržel 30 hlasů.

„Je smutné, že poslanecká sněmovna nezvolila do Rady ČTK jednoho z největších českých odborníků v oblasti médií. Pokud by vládní část poslanců respektovala poměrné zastoupení, o kterém často hovoří, měl by být odborný nezávislý nominant Pirátů zvolen”, prohlásil poslanec Pirátů Tomáš Martínek. Piráti již oznámili, že Šlerku nominují do dalších volby radních ČTK, která se uskuteční na příští sněmovní schůzi.

Sedmičlenná Rada ČTK je orgán, kterým se uplatňuje právo veřejnosti na kontrolu veřejnoprávní agentury. Rada především jmenuje a odvolává generálního ředitele ČTK a schvaluje rozpočet agentury. Kandidáty do Rady ČTK navrhují poslanecké kluby.

Přidat komentář