Česká republika se ve svobodě tisku propadla na 40. místo, pod námi jsou Spojené státy, nad námi Estonsko

Podle Světového indexu svobody tisku sestavovaného Reportéry bez hranic se svoboda tisku za poslední rok výrazně zhoršila, a to i v demokratických zemích. Překvapením není jen propad těchto zemí, ale i přesun některých hůře hodnocených na vyšší místa. Hodnocení proběhlo ve 180 zemích.

Podle grafu, zveřejněného na webových stránkách rsf.org, je pouze ve 24 % ze všech zemí situace uspokojivá (16 %) nebo dobrá (8 %). Mezi těchto 24 % patří i Česká republika. Nicméně, především kvůli nepřátelství prezidenta Zemana vůči novinářům se Česko propadlo o 6 míst. Podobná situace nastala i ve Spojených státech.  Zde to bylo zapříčené nejen prezidentovým postojem k novinářům, ale i střelbě v redakci novin Capital Gazette, při které zemřelo pět lidí. To, a ještě několik dalších faktorů posunulo zemi do kategorie problematických. Do této skupiny patří Polsko, Maďarsko, ale i Japonsko.

Na nižších místech se umístily už tradičně silně autoritářské státy: Rusko (149. místo), Saúdská Arábie (172. místo), Čína (177. místo), a Severní Korea (179. místo). Ta se překvapivě posunula z posledního místa na předposlední, na tom posledním skončil Turkmenistán. Výrazně se situace zlepšila v některých zemích v Africe, například v Etiopii (ze 150. na 110. místo) a Gambii (ze 122. na 92. místo). Na nejvyšších místech se umístily země Skandinávie, Německo, ale i Estonsko, které skončilo na 11. místě.

Kolektiv stojící za průzkumem vyjádřil ve svých výsledcích znepokojení nad nárůstem nesvobody tisku v demokratických státech. Zároveň dali najevo svůj obdiv k novinářům, kteří byli za své činy perzekvováni nebo dokonce zavražděni (např. Jan Kuciak).

Přidat komentář