2. duben 1904 – Revoluční titulka The Daily Mirror

Velmi troufalý kousek zkusil v roce 1904 editor Daily Mirror Hamilton Fyfe. Celou titulní stranu věnoval 2. dubna tehdejšímu králi Edwardu VII. a jeho rodině i když netušil, jakou odezvu od čtenářů získá. 

Titul Daily Mirror byl v tehdejší Anglii poměrně nový. Lord Northcliffe jej založil v roce 1903 jako noviny pro ženy.  Své první pokusy o dámskou sekci zařadil již do deníku Daily Mail. Dámské noviny obsahující články o módě nebo vaření se ale nesetkaly s úspěchem, přestože měly podobu krásného zrcadla a stály jen jednu penny. Sám lord Northcliffe později prohlásil, že ženy nevědí, co chtějí, rozhodně ale vědí, co nechtějí – Daily Mirror.

Majitel Alfred Harmsworth neváhal, vyměnil redakční tým a na místo šéfredaktora postavit Hamiltona Fyfeho. Ten z titulu udělal noviny rovnocenné pro muže i ženy a téměř celé je vyplnil fotografiemi. Staly se tak prvním ilustrovaným titulem vůbec. Do vydání na 2. dubna 1904 se rozhodl umístit na titulní stránku celostránkovou fotografii tehdejšího krále Edwarda VII. a jeho vnoučat Henryho, Alberta a Mary.

Většina deníků měla na titulní straně jen text, Fyfe se ale rozhodl experimentovat. Noviny okamžitě zaznamenaly nárůst prodaných kusů, během následujícího roku se jich pravidelně prodalo 300 tisíc kopií denně.

Přidat komentář