Anketa: Co si myslíte o zveřejňování záběrů pořízených teroristy v médiích?

Před několika týdny otřásly světem brutální záběry videa pořízeného během teroristického útoku v novozélandské mešitě, které útočník odvysílal živě pomocí kanálu Facebook Lite. Některé části téměř 17minutového videa se později objevily jako součásti televizních reportáží po celém světě, což opět rozvířilo debaty jak mezi odborníky mediální etiky, tak i veřejností, jestli je vhodné podobné záběry zveřejňovat.

V redakci Mediátoru 1 jsme se zajímali o názor českých diváků, a proto jsme jim položili následující otázku:

„Co si myslíte o zveřejňování záběrů pořízených teroristy v médiích?“

Martin, 31 let, číšník

Teroristé to zaznamenávají, aby se zviditelnili a nechápu, proč to média posílají dál. Tím, že to posílají dál, tak akorát dávají najevo to, že čím víc to teroristé budou nahrávat, tak tím víc to média budou zveřejňovat dál.

 

 

Naďa, 59 let, dobrovolnice

Nedokážu asi zodpovědně odpovědět. Je strašně jednoduché říct ne, ale můžu já mluvit za druhé? Já sama se na takové věci nedívám, takže můžu říct jen nevím.

 

 

 

 

 

Veronika, 24 let, studentka PdF UPOL

Nelíbí se mi ukazování a názorné popisování trestných činů v médiích, tím pádem i teroristických útoků. Myslím si, že tyto ukázky mohou někoho dalšího motivovat nebo přinést inspiraci k dalšímu činu.

 

 

 

Lenka, 21 let, studentka PdF UPOL

Zveřejňování záběrů teroristy se mi nelíbí. Přijde mi to velmi surové a nevhodné. Pokud se lidem často takové záběry ukazují, myslím si, že jim surové chování vůči jiným lidem bude připadat časem normální. I když jsou jiná řešení než teroristické útoky, je dobře, že nám sdělují své poselství a to, co útokem chtějí vyjádřit. Společnost s tím má více možností pracovat.

 

 

 

 

GNa obrázku může být: Gabriela Žilinská, směje se, květina, venku, příroda a záběr zblízkaabriela, 20 let, FF UPOL

Myslím, že videa, která natáčejí teroristé, zřejmě s cílem šířit je dál, by média neměla zveřejňovat. Tím jen přilévají olej do ohně a podněcují ostatní, podobně smýšlející jedince k podobným věcem. Tedy dělají přesně to, co teroristé chtějí.

Přidat komentář