Evropský parlament navzdory protestům schválil kontroverzní články 11 a 13

Evropský parlament v úterý schválil články 11 a 13. V platnost je pak budou muset jednotlivé členské státy uvést nejpozději do dvou let. Směrnice upravující autorské právo EU přitom vyvolala řadu nevole. 

Navzdory protestům v řadě evropských zemí včetně České republiky a pěti milionům podpisů pod peticí s názvem Zachraňme internet, Směrnice Evropského parlamentu a Rady k autorským právům na jednotném digitálním trhu prošla hlasováním evropského parlamentu. Jednotlivé členské země teď budou mít dva roky na to směrnici uvést v platnost ve svých zákonech.

Směrnice má za úkol modernizovat autorské právo z roku 2001 a reagovat tak na neustále se vyvíjející digitální technologie. Kontroverzní se stala hlavně díky článkům 11 a 13. První jmenovaný má majitelům práv, jakými jsou třeba média, zajistit spravedlivý podíl za použití jejich obsahu na internetu. Zmizet by tak například mohly úryvky textů článků při vyhledávání na Google.

Ještě větší vlnu nevole však vyvolal článek 13. Ten ukládá internetovým platformám typu Facebook, Google nebo You Tube kontrolovat obsah nahraný uživateli, zdali se shoduje s autorskými právy, ať už se jedná o videa, hudbu či obrázky. Výjimku později dostal obsah, který má být citátem, satirou či parodií. Mnoho odborníků ale namítá, že technologie dnes ještě není tak pokročilá, aby byla schopná obrovské množství obsahu, které uživatele denně nahrají, spolehlivě filtrovat.

Přidat komentář