Jan Hollan: Měla by média vzít odpovědnost do vlastních rukou a zabývat se životním prostředím?

Lídrem stávky za klima, která se minulý pátek konala v Olomouci se stal vysokoškolský profesor Jan Hollan, který se zabývá ochranou životního prostředí a působí na Přírodovědné fakultě na Masarykově univerzitě. Prezentoval názor, že k dosažení změny ve společnosti ohledně nadužívání energií je potřeba informovanost. Podle něj se jedná o globální problém, který by se měl začít řešit co nejdřív. Apeloval tak i na média, která by měla v novinách dopřávat více prostoru problematice životního prostředí. 

Fridays for Future byla aktuálně nejvíce rozšířená stávka za klima v České republice. Studenti rozhodli podpořit tuto aktivitu, proto se sešli minulý pátek na Horním náměstí. Všichni přítomní pronášeli projevy k zamyšlení nad rozmarným chováním dnešní společnosti. Jan Hollan se domnívá, že média nevěnují této problematice dostatečnou pozornost. Ve svém volném čase je astronom, sám si při učení dodělává doktorát na Lékařské fakultě. Napsal dvě učebnice, které se zabývají ochranou planety a koloběhy skleníkových plynů v atmosféře.

Měla by média vzít odpovědnost do vlastních rukou a začít se zabývat životním prostředím?

Tak to rozhodně! Něco se dá předat a převzít, je důležité o tom psát, i já o tom píšu. Měly by se pravidelně objevovat články, které se věnují životnímu prostředí, ne jen občas, když se naskytne nějaká menší událost. Byl bych rád, kdyby se v novinách objevovaly komentáře, byly by osvětové. Viděl jsem perfektní článek na Aktuálně.cz, byl to komentář o nadměrném topení v zimě v českých interiérech. Ale to bylo dávno, takové věci je třeba připomínat, zamyslet se nad nimi a debatovat o tom. Vždyť my v ČR nemáme ani měření, které by ukázalo, kolik spotřebováváme teploty a kolik jí nadprodukujeme, to nikdo vůbec neví!

Přidat komentář