Vlastník Parlamentních listů Valenta převádí majetek do svěřenských fondů

Politik a miliardář Ivo Valenta vlastní loterijní společnost Synot Tip, a většinový podíl ve společnosti Our Media, která vydává například Parlamentní listy. Valenta vlastní i televizi TV Brno 1, kterou podle Transparency International (TI) stále ovládá. Teď svůj majetek převádí do svěřenského fondu. Valenta však popírá, že by takto řešil střet zájmu.

Na možný střet zájmu senátora a zlínského zastupitele Iva Valenty poukázala v prosinci TI a podala na něj i podnět k prošetření. Podle TI Valenta ovládá televizi TV Brno 1 skrze české a kyperské firmy. Dokládat to mají potvrzení kyperského ministerstva obchodu a výpisy z českého obchodního rejstříku.

Valenta s tvrzením sice nesouhlasí, přesto nyní svůj majetek převádí do svěřenského fondu. „Ať si Trasparency International podává podněty, jaké chce. Mám pocit, že se Transparency International pouze snaží vyvolat umělou kauzu a cíleně diskreditovat moji osobu,“ řekl pro ČTK.

Podle Valenty není důvodem převodu do svěřenského fondu střet zájmu. „Lex Babiš“ totiž není retroaktivní, takže se nevztahuje na jeho pozici senátora, kterou zastává od roku 2014, a zastupitele Zlínského kraje. Tím je od roku 2016. Valenta se však v loňském roce stal také zastupitelem ve Zlíně. V tomto případě se však Valenta brání tím, že funkci vykonává jako neplacený člen.

Přidat komentář