Jiří Černý končí v Českém rozhlase

Ikonický hlas Jiřího Černého už v éteru neuslyšíme. Český rozhlas (ČRo) se rozhodl legendě hudební publicistiky neprodloužit smlouvu a ukončit tak spolupráci trvající bezmála 55 let.

Praha/Olomouc – Jiří Černý je u tuzemských posluchačů známý především díky svému pořadu Klub osamělých srdcí seržanta Pepře, který uváděl v rámci ČRo Dvojka více než 13 let. V prosinci loňského roku se ale stanice rozhodla vysílání ukončit. Podle mluvčího ČRo Jiřího Hošny to souvisí se zahájením výraznější rekonstrukce programu této stanice na počátku února.

„Ta se dotkla zhruba dvacítky pořadů a rubrik včetně řady hudebních programů, které jsou postupně nahrazovány novými formáty. Modernizace programu Dvojky je nezbytná kvůli dlouhodobě klesajícímu zájmu o vysílání této stanice. Jedná se o tedy přirozený a nutný proces programové obměny,“ uvedl.

Podle oficiálního vyjádření uvedeného na internetových stránkách ČRo Dvojky Černý o odchodu sám dlouhodobě uvažoval, neměl s ukončením spolupráce problém a vše proběhlo v přátelské atmosféře a s oboustranným pochopením. To ale dvaaosmdesátiletý publicista popírá.

„Nic z toho není pravda. Nikdo se o ničem se mnou nedohadoval, vedení Dvojky mi prostě oznámilo, kdy končím. Nikomu jsem předtím neříkal, že sám uvažuju o skončení spolupráce,“ uvedl Jiří Černý na svém webu.  „Český rozhlas je zajisté oprávněný se mnou neprodlužovat externí smlouvu a nic mi nezdůvodňovat. Že mi přitom vkládá do úst, co jsem neřekl, považuju ovšem za podlost, matení veřejnosti a zbavování se odpovědnosti,“ dodal.

Zpráva o odchodu nicméně rozpoutala bouřlivé diskuze především na sociálních sítích. Vyjádřili se k němu například europoslanec Jaroslav Štětina nebo aktivistická skupina Milion chvilek pro demokracii, která navíc zveřejnila informaci o internetové petici za Černého návrat a obnovení jeho pořadu.

Přidat komentář