Novinář v popkultuře: Fantastický pan Lišák

„Boggis a Bunce a Bean. Jeden tlustý, jeden malý, jeden jako bidlo, tak strašní podvodníci, tak rozdílní a přitom tak stejní.“ Takto začíná nejen kniha Fantastic Mr. Fox (česky Fantastický pan Lišák) napsaná Roaldem Dahlem, který stvořil například pohádku Karlík a továrna na čokoládu, ale i stejnojmenný film Wese Andersona. Toto jinaké dílo je protkané mnoha úvahami o existenci, které často vybízejí diváka k zamyšlení. V roce 2009 to byl poněkud zvláštní a nečekaný snímek, který se však setkal s vřelým přijetím.

Tři kopce, tři statky, tři farmáři. Boggis, Bunce a Bean, tři obávaní farmáři chovající drůbež. Boggis je zavalitý muž, který chová slepice. Bunce je naopak štíhlý farmář, který se stará o své kachny a husy. A Bean má krůty, ale hlavně pěstuje jablka na svůj alkoholický cider. Na druhé straně Mr. Fox, stejně obávaný, pro změnu ale zlodějíček drůbeže. Pan Lišák se ovšem po čase zodpovědně rozhodne pro ukončení své kariéry. Jednoho dne mu totiž jeho žena Mrs. Fox během zpackané loupeže sdělí, že je těhotná. Fox si proto hledá nové zaměstnání, které bude mít úroveň, které mu zajistí stálý příjem, ale hlavně které bude alespoň částečně manželce po chuti… Žurnalistika!

A tak se z Foxe stane novinář píšící své články do místních Gazette. Jeho nová práce jej však naprosto neuspokojuje a nejednou prohlásil, že jeho sloupky stejně nikdo nečte. Zprávy o dění ve městě a úvahy nad příchodem vlků do kraje ho zkrátka nenaplňují tak, jak by chtěl a odezva jeho čtenářů je… no, nijaká. Fox totiž dle svých slov chce, aby ho všichni měli za nejlepšího, dokonalého a fantastického a pokud všechny neohromí a neuvede v úžas, tak si nepřipadá dokonalý. A proto se rozhodne okrást již dříve zmíněné trio farmářů.

Jeho riskování, tvrdohlavost a přesvědčení, že si může všechno dovolit, ho pomalu ale jistě zatahují do pořádných problémů. Mazaný Fox se ovšem dokáže doslova vyhrabat z každé situace a díky borůvkám, typickému hvízdání a skoro až nadzvířecímu umění rétoriky, dokáže udělat z každé vážné a nebezpečné chvíle další vzrušují a veselé dobrodružství. Má totiž neustálou potřebu si dokazovat, jak je fantastický.

Přidat komentář