Pohled prváka: Když vás prezident chce zabít

Když prezident republiky veřejně prohlašuje, že by nechal novináře zabít, není to pro studenta žurnalistiky úplně nejlepší výchozí situace. Existují strategie, jak coby novinář ušetřit svůj život a vyhovět potřebám nejvyšších státníků? Zřejmě ano. Pokud by se však novináři nechali zaskočit zastrašujícími výroky prezidenta, nebo kohokoli jiného, mohlo by to pro naši společnost a demokracii znamenat návrat k dobám nesvobody.

Miloš Zeman v minulém týdnu dost nevybíravým způsobem vtipkoval o tom, že by české novináře poslal na saúdskoarabský konzulát, kde brutálním způsobem zavraždili opozičního reportéra. Jako studenta žurnalistiky mě po tomto výroku logicky musela napadnout jediná otázka – má vůbec smysl jednoho dne dělat novináře? Pak jsem se ještě hlouběji zamyslel, jaká možná rizika má budoucí práce vlastně obnáší. Došel jsem k názoru, že velmi pravděpodobně budu mít ve své profesní cestě překážku, kterou naposledy zdolávali novináři v době komunismu. Zkrátka a jednoduše, nejvyšší státníci vyhlásí veřejný hon na mě a mé kolegy. V lepším případě si nás všechny koupí a pokud nebudeme sekat latinu podle jejich gusta, pohrozí nám vyhazovem. Je tedy na čase určit strategii k přežití.

Sporťák nebo rosnička

Sportovní žurnalistika nebo meteorologická předpověď, tomu se dámy a pánové říká výhra v loterii. Snad teď neurazím všechny sporťáky a rosničky (sám jsem psal 5 let o hokeji), ale mezi novináři podle mého názoru neexistuje zaměření, které by bylo tak imunní vůči režimu nebo obecné politické konstelaci v zemi. Jistě, musím uznat, že i v minulosti nastaly situace, kdy například hokejový komentátor pečlivě volil výběr slov. Pokud svým hlasem doprovázel zápas mezi Sovětským svazem a Kanadou, přičemž soudruhům se zrovna příliš nevedlo, objektivita musela jít stranou.

Jinak má ale sportovní zpravodajství i předpověď počasí svá jasná pravidla, která se prakticky nemění. Když vyjdu ven a klepu se zimou, těžko po mě může někdo chtít, abych hlásil teploty parného léta. Stejně tak do redakce nepřiběhne Zeman ani Babiš s tím, že by rád v novinách viděl bez ohledu na realitu vždy vítězné výsledky pražské Sparty. Do téhle práce vám zkrátka nikdo za téměř žádných okolností kecat nebude. A slovo téměř uvádím jen kvůli Severní Koreji. Takže sporťáci a rosničky, připijme si na život!

Věrni zůstaneme

I když mě překvapilo, jak moc studentů žurnalistiky chce v budoucnu psát o sportu (a možná se jejich počty po přečtení tohoto článku ještě zvýší), našel jsem alternativu i pro ty, kteří míří jiným směrem. V této kategorii můžete psát o čem jen chcete od politiky přes kulturu až po vědu. Má to ale jeden háček. Musíte vypustit svůj mozek, své opoziční názory a být přizpůsobiví. Pokud se stanete poslem dobrých zpráv o režimu, nejvyšších státnících nebo v případě pana Babiše i o vlastníkovi novin, nemusíte se ničeho bát. Jestliže nebudete hledat druhou stranu mince, nebudete se snažit odhalit pravdu a naučíte se chválit, chválit a ještě jednou chválit, práce bude vždycky dost.

A k čemu ta přizpůsobivost? Kdyby se náhodou otočila situace a k moci se dostala opoziční strana, musíte i vy ze dne na den přepnout o 180 stupňů. Pak už je vlastně popis pracovního postupu stejný, jaký jsem uvedl v předešlém odstavci. Plus k tomu můžete přidat tvrdou kritiku vládnoucích elit z minulého období, ale člověk nikdy neví, kdy by se to mohlo zase nevyplatit. Stát se poslušným dělníkem doby a zůstat věrný, to ocení nejeden vysoký politik. O rozhovory s prezidentem republiky pak nebude nouze, vždyť Jarda Soukup o tom ví své.

Tank na prezidenta

Nevybrali jste si? Já také ne. A proto volím cestu, kterou by se měli ubírat všichni novináři zajímající se o politiku a stav naší země. Ať chceme nebo ne, žurnalistika je nástroj ovlivňující vládu i veřejné mínění. Nastoluje témata, která by neměla ležet zastrčená v šuplíku. Bojuje s nešvary na všemožných společenských úrovních a dohlíží na naše demokratické zřízení daleko více než jakékoli kontrolní orgány. A proto by se správní žurnalisté neměli nechat zaskočit názory nemocného člověka, který často plácne nějakou blbost. A jestliže Zeman vytahuje na novináře samopal, měli bychom střelbu opětovat. Samozřejmě ne podobně hloupým způsobem, jako to udělal on sám. Pokud se však novináři nechají uzurpovat o svobodu slova, ztratí ji nakonec všichni občané. Nesmíme se nechat zastrašit.

Přidat komentář