„Když nebyla vidět žádná snaha o zastavení urážek médií ze strany politiků, nebyl důvod s nimi přestávat,“ hodnotí Marek Wollner

Co má společného přímo s Olomoucí, s Parlamentními listy, co říká na samozvané odborníky ve facebookových debatách a jak hodnotí vyjadřování české vlády na adresu novinářů, konkrétně České televize? Na všechna tato témata se dostalo při neformální debatě studentů žurnalistiky s Markem Wollnerem.

Wollner v Olomouci studoval tělesnou výchovu a prozradil, že tam, kde momentálně sídlí katedra mediálních a kulturálních studií a žurnalistiky, bývala za „socíků“ fakulta přírodovědy. Rozpovídal se i o tom, že přihlásit se na žurnalistiku pro něho bylo obtížné, protože v době, ve které studoval, rozhodně žurnalistou být nechtěl a o její záchraně také nemohla být řeč, jelikož fungovala nekompromisní cenzura a propaganda, k čemuž se posléze vrátil a vyjádřil obavu z toho, že se u nás začíná schylovat k jejímu návratu.

Dostal se k tématu sociálních sítí, hlavně Facebooku, kde se nahlas rozhořčoval nad tím, že každá hodnota, kterou člověk sdílí, je v tu chvíli zpochybněná „názorovým ghettem“, kde přidal vlastní zkušenost přímo z cesty do Olomouce, kde byl účastníkem facebookové debaty na téma Veřejnoprávní televize není veřejnoprávní ale státní. „Ať máte sebevětší pravdu, tady vás vždycky rozdrtí argumenty“, řekl.

U Facebooku ještě malou chvíli zůstal, hledal vyjádření Aeronetu k naší nové české hymně. „Nová verze české hymny je útokem na Českou republiku a její státnost. Kakofonie disharmonických zvuků má zakódované audiotomy bratří Cohenů, které vyzývají posluchače k sebevraždě. Český olympijský výbor zkouší na českém národu pokus se satanskými symboly, jaké jsme viděli při otevírání Gotthardského tunelu! Tuto skladbu si nepouštějte ani do sluchátek a už vůbec ne před malými dětmi!“ stojí v perexu článku na výše zmíněném webu, při čtení se aulou ozýval mnohdy až zoufalý smích. ,“A víte, co je na tom všem nejhorší? Že těmhle blábolům opravdu někdo věří, takhle nás ovládají sociální sítě,“ odfrknul si.

Protože celá tato debata byla spíše dlouhým Wollnerovým monologem na všechna různá témata, která dokázal zvláštním a zajímavým způsobem propojit, došlo i na zahraniční politiku. Konkrétně na Rusko, kde Wollner vtipkoval na konto ruského prezidenta Putina a to, jakým způsobem dává rozhovory.

V posledních zhruba deseti minutách došlo na otázky studentů, mezi nimi nechyběla otázka na téma ČT a zvládání nátlaku na ni. Posluchači se dočkali dlouhé odpovědi, ze které se dal vyvodit závěr, že ČT měla daleko dříve řešit její napadání a napadání jejich pracovníků  např. ze stran politiků. „Když jsem se po útoku pana Babiše, že jsme zkorumpovaná pakáž vyjádřil, že by bylo vhodné začít toto naprosto nevhodné jednání řešit, nebyl jsem vyslyšen“, řekl Wollner a poté ještě dodal, že když nebyla vidět žádná snaha o zastavení urážek, nebyl důvod s nimi přestávat.

Přidat komentář