„Facebook je spíše na vykecávání, Instagram na sdílení fotek jídla a rodiny, já si nejvíce oblíbil Twiter,“ prohlásil Jindřich Šídlo

Žurnalistika na sociálních sítích byla hlavním tématem přednášky šéfreportéra Seznam Zpráv pro olomouckém studenty. Workshop Jindřicha Šídla se zaměřoval na tři hlavní a nejpoužívanější sociální sítě, jako jsou Facebook, Twitter a Instagram. „V okamžiku, kdy se naše mobilní zařízení připojí k Wi-fi, tak ve svých rukou držíme celý svět,“ zdůraznil.

Sociální sítě nám umožňují mnohé, například: chatování si s přáteli, sdílení svých zážitků během dne (My day, Instastories), ale také pro nás představují nepřetržitý zdroj informací v podobě Googlu nebo Wikipedii. Tohle a mnoho jiných aplikací je možné takto snadno získat. Avšak právě pro snadné získání těchto aplikací je také velkým rizikem zdroj těchto informací. Setkáváme se tu s otázkou fakenews nebo-li problematikou dezinformací, kdy velká část společnosti věří tomu, co vidí, ale je jim jedno odkud to pochází a nepřemýšlí nad jejím obsahem.

„Toto téma pro mne nezní a znít optimisticky nebude. Facebook je spíše na vykecávání, Instagram na sdílení fotek jídla a manželek s dětmi, avšak jediný Twitter jsem si oblíbil. Jediný totiž dokázal vyjádřit obsah zprávy stručně a jednoznačně, to ale nesměla přijít změna, kdy se ze 140 znaků může psát až 280 znaků“ přiznal Šídlo.

Přednáška se uskutečnila v rámci konference Mediální r(e)voluce si připravili studenti katedry Mediálních a kulturálních studií a žurnalistiky. Úterní program se skládal z diskuzí s významnými osobnostmi české žurnalistické scény, ve středu představili své výzkumy doktorandi z českých a slovenských univerzit.

Přidat komentář