Novinář v popkultuře: The Post

Ve filmu The Post (v českém překladu Akta Pentagon: Skrytá válka) zobrazil její režisér Steven Spielberg skutečnou událost. Novináři z deníků The New York Times a The Washington Post v sedmdesátých letech zveřejnili na stránkách svých deníků tajné vojenské materiály o válce ve Vietnamu. Ty vešly ve známost jako Pentagon Papers. Zpráva popisovala angažovanost americké vlády během války ve Vietnamu.

Hlavní příběhovou linku tká bezprecedentní boj The Washington Post, konkrétně vydavatelky Kate Graham a šéfredaktora Bena Bradleeyho, s vládou Spojených států amerických o svobodném šíření informací. V tomto konkrétním případě zveřejnění tajné vládní zprávy Pentagon Papers. Film tak v tomto boji zobrazuje, jak nebezpečné mohou být pokusy o cenzuru tisku.

The Washington Post totiž nejsou první, kteří s touto vládní zprávou vyjdou na světlo. Jen o několik dní dříve zveřejní kusy zprávy na svých listech světoznámý deník The New York Times. Tomu však vláda Spojených států amerických pozastaví činnost a zažaluje je, takže musí k soudu.

Film ukazuje, jak důležitá je pro novináře práce se zdroji. Podle vyjádření jednoho z hrdinů filmu nesmí svůj zdroj novinář nikdy vyzradit. Tato příběhová linka je plná nevystopovatelných telefonů, schůzek v motelech a také špionáže mezi jednotlivými redakcemi.

A co teprve takové hledání v tajných materiálech. To je pro investigativní novináře hotová hostina. Skupinka lidí v čele s šéfredaktorem Bradleeym sedí v obývacím pokoji jeho domu mezi stohy papíru prakticky všude, kde se dá. Dohromady se snaží všichni sestavit ucelený obraz toho, jak celá válka ve Vietnamu probíhala.

Celým filmem pak prostupuje atmosféra toho, jestli by měly noviny The Washington Post zveřejnit tajnou zprávu pod hrozbou soudů a možného ukončení činnosti, nebo by se měli vzdát novinářských hodnot a nezveřejňovat nic. Kate s Benem však ukáží velikou odvahu a noviny s články o Pentagon Papers pustí do tisku, i přesto, že jim dvěma hrozí vězení a novinám postupný bankrot. Soud proti vládě USA vyhrají a uchrání tak novinářské hodnoty a právo obyvatel na svobodu slova a informací.

Celý film zakončuje mezi novináři velice známá scéna, kdy do budovy Demokratické strany vnikli pracovníci aparátu republikánského prezidenta Richarda Nixona. A kdo odhalil na svých stránkách tuto kauzu, která časem vešla do dějin pod názvem Watergate? Byli to Carl Bernstein a Bob Woodward. A kde jinde než na stránkách The Washington Post.

 

 

Přidat komentář