21.3.1990 – První vysílání Evropy 2

První soukromé rádio u nás začalo vysílat před 28 lety. Evropa 2 byla s platnou licencí prvním komerční stanicí a zpočátku spolupracovala s Československým rozhlasem. Dnes je druhým nejposlouchanějším celoplošným rádiem se zhruba 850 tisíci posluchači za den.

První vysílání této populární stanice proběhlo v noci z 20. na 21. března 1990. Nutná byla spolupráce s tehdejším Československým rozhlasem, neboť vlastní vysílací licence se Evropa 2 dočkala až o rok později. Ve svých začátcích Evropa 2 přebírala francouzské zpravodajství, které doplňovala českými vstupy.

V éteru Evropy 2 se během její osmadvacetileté historie vystřídala řada známých osobností. V letech 1993 až 1996 zde měl na starosti zpravodajství Václav Moravec. V roce 1995 přišel zcela nový krok – moderní ranní show s dvojicí Těžkej pokondr. Novinka spočívala v tom, že blok moderovali dva lidé. Dále na stanici moderovali i sourozenci Gondíkovi, Ondřej Hejma, a kariéru zde rozjel i Leoš Mareš, který působí na stanici dodnes.

Evropa 2 cílí na posluchače ve věku 12-29 let a stále sází na celebrity ve studiu. V pravidelných pořadech a show zde lze slyšet například již zmíněného Leoše Mareše a Patrika Hezuckého, Libora Boučka nebo 3v1 (Martina Pártlová, Nikol Štíbrová, Veronika Arichteva).

Spolu s Evropou 2 vznikla v roce společnost Lagardere Active, která toto rádio vlastní a pod kterou spadá například i Frekvence 1. Spoluzakladatelem a ředitelem je Michel Fleischmann.

Speciál k 28. narozeninám připravila i stanice Evropy 2.

Přidat komentář