Festival Jeden svět upozorní Olomouc na změny

Festival dokumentárních filmů o lidských právech zahájí dnes svůj 19. ročník. Během následujících šesti dní nabídne projekce jak českých, tak i zahraničních snímků. Tématem letošního ročníku je Aktualizace systému.

„Vše se neustále mění a člověk musí zůstat velice otevřený a zároveň do jisté míry skeptický, aby uměl rozpoznat, co je důležité, a hlavně co je pravda,“ popisuje důvod tohoto tématu jedna z olomouckých koordinátorek Anežka Hrušková.

Součástí letošní dramaturgie je také mimo jiné problematika pravdivosti informací a nutnost rozlišení pravdivých zpráv od dezinformací. Organizátoři letos rozdělili jedenadvacet snímků do deseti tematických kategorií.

Z projekcí zmíníme alespoň dokument novinářky Saši Uhlové Hranice práce, ve kterém se sama režisérka nechala zaměstnat na špatně placených či snímek režisérky Terezy Nvotové Mečiar, o slovenském politikovi.

Festivalové projekce se konají v kině Metropol, v Divadle na Cucky a v Divadle hudby. Vstupenky na projekce zakoupí studenti za 60,-. Organizátoři připravili také festivalovou aplikaci dostupnou pro majitele telefonů se systémem iOS a Android.

Festival organizuje nadace Člověk v tísni a Olomouc je jednou z jeho šestatřiceti zastávek. Celý program najdou návštěvníci na webu festivalu.

KOMENTÁŘE

Přidat komentář