I olomoučtí studenti vyšli ven

Ve čtvrtek v pravé poledne vyšli ze svých škol na výstražnou stávku studenti vysokých a středních škol po celé republice.  Studenti svou stávkou chtěli vyzvat ústavní představitelé České republiky k obraně ústavních a společenských zvyklostí a hodnot. 

Poté co studenti vyšli ven ze svých škol, setkali se na mnoha místech po celé republice. V Olomouci bylo hned několik míst setkání, a to například na nádvoří Zbrojnice u lavičky Václava Havla, před UPointem, na náměstí před Pedagogickou fakultou nebo na nádvoří Konviktu. Já se zúčastnila akce u Zbrojnice a podívala jsem se, jak stávka vypadá před Pedagogickou fakultou.

Na náměstí Republiky bylo víc lidí než obvykle. Doufala jsem, že alespoň většina z nich jde na stejnou akci jako já. Těsně před polednem jsem se s dalšími studenty dostavila na nádvoří Zbrojnice. U vchodu se to hemžilo spolužáky. Měla jsem radost. Ještě větší radost jsem měla, když jsem viděla, že lavička Václava Havla, kde se výzva měla podepisovat, nebyla přes desítky studentů vůbec vidět. Nádvoří bylo zaplněno. Studenti stáli ve skupinkách, smáli se, povídali si a diskutovali.

Ve 12:00 se četla výzva studenstva ústavním představitelům České republiky. Když jeden z organizátorů vyskočil na lavičku, aby ho i ti vzadu slyšeli, mraky se daly do pohybu a vysvitlo slunce. Ve výzvě se studenti ohradili k chování prezidenta republiky Miloše Zemana, premiéra v demisi Andreje Babiše a k osobám, které dnes sedí v klíčových výborech i přesto, že před rokem 1989 potlačovali nástup demokracie a bili studenty na demonstracích. Výzva obsahovala tři body, kvůli kterým studenti do ulic vyšli. Při jejich nesplnění studenti do ulic vyjdou znova.

  1. Aby prezident České republiky plnil ústavní povinnost jmenováním premiéra, který získá podporu a který nebude trestně stíhanou osobou.
  2. Aby vláda v demisi nekonala zásadní a personální kroky ani nevytvářela nové ústavní pořádky.
  3. Aby Senát důrazně vystoupil proti nedodržování ústavních zvyklostí.

Stávkující se pomalu posouvali k podepsání archů. Přibližně dvacet minut se nic nedělo – studenti podepisovali, opět se poskládali do skupinek a povídali si, fotili se a fotky rovnou přidávali na sociální sítě. Po celé republice stávkující sdíleli své fotky s hashtagem #VyjdiVen. Během první hodiny se na Instagramu objevilo víc než 900 těchto hashtagů.

Tím byla půlhodinová akce ukončena. Nekřičelo se, snad nikdo neměl transparent, spoustu lidí se ale pyšnilo malými detaily, jako byla „brož“ ve tvaru červených trenek s dílny Ztohoven. Bylo to naprosto mírumilovné setkání.

Cestou na oběd jsem si řekla, že se ještě mrknu před „peďák“.Uprostřed náměstí, kde se studenti sešli stojí veliká socha T. G. Masaryka. Kolem ní stáli stávkující mávající českými vlajkami, transparenty a na balkóně stály organizátoři a řečníci s megafonem. Připomínalo mi to záběry z roku 1989. Jen ten Václav Havel tam chyběl. Všichni koukali nahoru na balkón a poslouchali – zpívala se hymna, cinkalo si klíči, kolem studentů běhali kameramani z ČT. Atmosféra byla krásná.

Pražští organizátoři do pondělí seskupí veškeré podepsané výzvy a fotografie z celé republiky a zanesou je senátorům a na podatelnu kanceláře prezidenta. Když politici naši výzvu nevezmou v úvahu, do ulic půjdeme znovu.

Přidat komentář