Generální ředitel ČRo reagoval na výrok Tomia Okamury

Generální ředitel Českého rozhlasu (ČRo) René Zavoral vydal prohlášení, ve kterém reaguje na výrok Tomia Okamury, předsedy parlamentní Strany přímé demokracie (SPD). 

Tomio Okamura nařkl ČRo z toho, že pořady jeho vedou současnou politickou kampaň a pokouší se přímo ovlivňovat politiku. Také podle něj špiní nepohodlné politiky a politické subjekty. „Naše hnutí považuje současnou kampaň vedenou pořady ČRo za přímý pokus ovlivňovat politiku v České republice,“ řekl Okamura.

Na to zareagovalo vedení veřejnoprávního média prohlášením. ,,Český rozhlas nevede prostřednictvím svého vysílání žádnou „kampaň“ a je institucí zcela nezávislou a apolitickou. Kategoricky se ohrazujeme proti tomu, že by Rozhlas jakýmkoli způsobem „špinil“ jakékoliv politiky či politické subjekty a vstupoval do společenského dění v České republice jinak, než mu určuje jeho veřejnoprávní rozměr daný zákony a Kodexem ČRo,“ uvedl Zavoral.

Politici by přitom neměli veřejnoprávní média ovlivňovat a jakkoli do nich zasahovat. ,,Média veřejné služby vždy patřila a patří k základním pilířům demokratické společnosti v naší republice. V krátké době již druhý bezdůvodný útok pana Tomia Okamury na Český rozhlas vyvolává obavy, že jsou předsedovi SPD zřejmě vzdáleny demokratické hodnoty, na kterých byla naše společnost vybudována,“ dodal Zavoral.

Přidat komentář