Novinář v popkultuře: Riverdale

Americký seriál Riverdale, který se vysílá od roku 2017, se odehrává ve stejnojmenném městečku a sleduje osudy tamějších obyvatel. Celý příběh začíná záhadnou vraždou Jasona Blossoma, studenta střední školy z prominentní, ale i trochu podivínské rodiny. O případ se zajímá i novinářka Alice Cooper, jedna z hlavních, výrazných postav seriálu, kterou hraje americká herečka Mädchen Amick.

Alice Cooper pracuje jako redaktorka bulvárního plátku The Register, který vlastní spolu se svým manželem. Je puntičkářská, ctižádostivá a velmi sebevědomá perfekcionistka, která si za informacemi jde tvrdě a neúprosně. Nehodlá u tragédie Jasona Blossoma čekat na závěry policie a sama se pouští do vyšetřování. Nebojí se ani podplatit doktora na patologii, aby se dostala k mrtvému tělu Jasona a získala podrobnosti o způsobu jeho smrti. Zároveň je velmi sarkastická a příliš si nebere servítky. Ráda konfrontuje ostatní přímými, jízlivými otázkami a jedovatými poznámkami.

Smrt středoškolského studenta není jediným temným tajemstvím města. Každá přední rodina z Riverdale nějaké takové skrývá, a Alice při vidině skandálního příběhu podniká všechny možné kroky, aby získala potřebný materiál k senzačnímu článku. Na informacích totiž Alice velmi záleží, ostatně jak sama říká, „my vlastníme The Register, takže jsme zodpovědní za to, abychom udrželi lidi z Riverdale informované.“

K práci Alice patří řada nepříjemných záležitostí, například když se The Register stane platformou pro komunikaci řádícího sériového vraha se zbytkem města. Alice obdrží od zločince varovný dopis pro všechny občany Riverdale, který neváhá zveřejnit i přes nesouhlas starostky města a policejního šerifa. Znovu zdůrazňuje zodpovědnost, kterou The Register má, a dopis pošle do tisku ještě dříve, než s ním vůbec policii obeznámí. Tím Alice zas a znovu ukazuje, že práce v novinách jí ani zdaleka není lhostejná a za každých okolností hodlá město maximálně informovat.

Vedle vlastních novin působí Alice také jako poradkyně pro školní noviny The Blue and Gold, které vede její dcera Betty. Přísný charakter Alice se silně projevuje právě i ve vztahu s jejími dcerami, na které klade vysoké nároky a chce, aby byly ve všech směrech perfektní. Přesto je ale milující a starostlivou matkou a rodina je pro ni na prvním místě. Alice sice cítí k práci pro The Register silný závazek, ale není její životní prioritou.

Ústřední příběh seriálu je zaměřen především na čtveřici teenagerů, ale Alice a The Register hrají v seriálu velmi důležitou roli. The Register je hlavním médiem, které obyvatele Riverdale informuje o dění ve městě a objasňuje nejasnosti kriminálních případů, které městem zmítají. Alice Cooper není mezi svými vrstevníky kvůli své povaze příliš oblíbená, ale práci zvídavé, otrlé a neústupné novinářky vykonává dokonale. Bez ní by The Register ani zdaleka nebyl tím, čím je.

Přidat komentář