Generální ředitel Českého rozhlasu diskutoval se studenty

Katedra divadelních a filmových studií Univerzity Palackého v Olomouci uspořádala v rámci týdne otevřených přednášek setkání s ředitelem Českého rozhlasu (ČRo) René Zavoralem. Událost se nesla v diskusně – interaktivním duchu. Prostor dostala témata, jakými jsou například fluktuace zaměstnanců veřejnoprávního média, hovořilo se o pracovní agendě ředitele ČRo a došlo i na závažnější otázky týkající se zestátnění médií.

Nejprobíranějším tématem se stala samozřejmě vzhledem k aktuální mediální situaci veřejnoprávnost. „Hned po volbách jsem všem říkal, ať systém nemění. Budu vždy hájit, že současný systém je funkční, dokonce i volba generálního ředitele radou je efektivní. Na rozdíl, když se podíváme na Slovensko, kde ho volí přímo parlament, tak ten nemůže být zcela nestranný. Když vás podpoří určitý politický blok, tak to nemá s nezávislostí nic společného,“ pronesl v sále ředitel ČRo René Zavoral.

Foto: Michaela Valsová

Další současný problém pro ČRo představuje výběr nových zaměstnanců. Podle slov Zavorala mají výběrová řízení slabou úroveň, protože se ve studijních oborech zapomíná na rozhlas samotný. Například studované zvukaře pro rozhlas dnes dohledáte stěží. Vyústěním snahy najít kvalitní náhradu za starší kolegy by mohla být Akademie rozhlasové žurnalistiky. Budoucnost a realizace této myšlenky však záleží na penězích a mnoha dalších faktorech. V rámci diskuze také Zavoral zmínil elévský program, který by měl být v dohledné době otevřený právě v Olomouci. Informaci potvrdil i přítomný ředitel ČRo Olomouc Josef Podstata.

Došlo i na diskuzi z oblasti multimedializace, která se projevuje rozšiřující se možností získávání obsahu. Dnes je možné produkci rozhlasu přijímat prostřednictvím sociálních sítí, podcastů, aplikací apod. „Myslím, že jde o přirozený vývojový stupeň, podobný například relativně nedávné digitalizaci. Mění se určité pracovní postupy a stejně tak posluchačské návyky. Souhlasím s názorem pana Zavorala, že jde primárně o obsah. Pokud ten je kvalitní, nezáleží už tolik na formě distribuce,“ komentuje multimedializaci Zuzana Řezníčková, jedna z organizátorek diskuse.

„Přednáška generálního ředitele ČRo Reného Zavorala byla součástí přednáškového cyklu reactor, který studentům zprostředkovává setkání s osobnostmi české kulturní sféry s cílem podpořit jejich uplatnění po absolutoriu,“ dodávají závěrem organizátorky Andrea Hanáčková a Zuzana Řezníčková.

 

Autoři: Lucie Kačerová, Pavel Šťastný

Přidat komentář