Vila Tugendhat si s rozhlasem připomene rozdělení federace

První dubnové pondělí se do vily Tugendhat přesunou týmy Radia Wave a slovenského Rádia_FM. Tématem celodenního vysílání se stanou vzpomínky na 25. výročí rozdělení České a Slovenské Federativní Republiky, které oznámili český a slovenský premiér právě v této architektonické památce. 

Hlavním bodem společného vysílání bude večerní debata ohledně rozdělení Československa a současné situaci obou zemí s hosty jako jsou český politik Petr Pithart a František Mikloško, který byl členem politického hnutí Verejnosť proti násiliu. Mladší generaci v debatě zastoupí spisovatel Marek Šindelka, hudebník NobodyListen nebo výtvarnice Kateřina Šedá.

Během celého dne akce přinese posluchačům pohled mladých lidí na rozdělení federace, debatu o slovenské kultuře s dokumentaristkou Zuzanou Piussi, historický průřez tématem rozpadu společného státu i satirický formát Dementi, který se zaměří na audionahrávky tehdejších premiérů Václava Klause a Vladimíra Mečiara. Na téma vily Tugendhat se v brněnském studiu pobaví Adam Gebrian přímo s autory rekonstrukce samotné budovy. Celodenní vysílání provázené jedním společným tématem vyvrcholí večerním vystoupením českého a slovenského hudebního projektu, o který se postarají zpěvačky Sára Vondrášková aka Never Sol a Katarína Máliková.

Akce proběhne v rámci mezinárodního projektu Audioport. „Jedná se o projekt, který je výsledkem dlouhodobé vzájemné spolupráce Českého rozhlasu a Rozhlasu a televize Slovenska. Obě média veřejné služby jeho prostřednictvím podporují spolupráci na současné české a slovenské hudební scéně a zaměřují se na společná témata i problémy mladých Čechů a Slováků,“ vysvětluje brand manager Radia Wave Jakub Zeman.

Posluchači mohou sledovat celé dění speciálního vysílání Radia Wave v živém přenosu. „Další novinkou tohoto Audioportu je živý videostream z akce, který nabídneme našim posluchačům na facebookovém profilu Českého rozhlasu, Radia Wave a Rádia_FM,“ uvedla šéfredaktorka Radia Wave Iva Jonášová.

Přidat komentář