Už zítra se na Prix Bohemia Radio představí osm nominovaných dokumentů

V rámci festivalu Prix Bohemia Radio, který už zítra v Olomouci, se rozhodne o vítězi v kategorii dokument. Do finále pětičlenná mezinárodní odborná porota vybrala celkem osm dokumentů.

„Porota posuzovala přihlášené dokumenty podle námětu a jeho rozvíjení, dramaturgického záměru a kompozice, autorského, režijního pojetí a zpracování, zvukového designu, práce s hudbou a originality,“ říká slovesná dramaturgyně Českého rozhlasu a členka odborné poroty Alena Blažejovská.

Během prvního dne  festivalu si pětičlenná porota veřejně poslechne a následně mezi sebou prodiskutuje osm vybraných dokumentů. Vítěze odtajní při slavnostním zakončení. „V tuto chvíli nedovedu odhadnout, které z vybraných dokumentů si odnesou ceny. Ale ráda bych se zmínila i o tom, že také mezi snímky, které se nakonec do finále nedostaly, jsou vynikající pořady, kterých si velmi vážím,“ dodává Blažejovská.

Televizní dokumenty, oproti těm rozhlasovým, přenášejí divákům jasnou představu konkrétních situací prostřednictvím obrazu. Zatímco rozhlasová tvorba musí udržet pozornost posluchačů a seznámit je s daným tématem pouze pomocí zvukové stránky.

Rozhlas nabízí více intimity. Mnohem snadněji nabídneme ve zvukovém snímku posluchači pocit, že postava dokumentu mluví právě k němu osobně. Úkolem rozhlasového tvůrce je nabídnout podněty, které pomohou posluchači si vytvořit vlastní vnitřní představu reality.“ říká autor soutěžních dokumentů Ivan Studený. „Nejtěžší je pro mě proniknout často velmi odolnou slupkou sebeinterpretací, které vám každý respondent nabízí jako svůj příběh, a dobrat se jádra autenticity,“ dále vysvětluje.

Hraní si se zvukovou stránkou dokumentu a úprava veškerého nasbíraného materiálu je velmi důležitá, ale tím základním kamenem díla není. „Pokud nemá dokumentarista dobrý námět nebo ho není schopen rozhlasovými prostředky srozumitelně vyjádřit, téma rozvinout, příběh odvyprávět, pak to opravdu zvukový design či práce s hudbou nezachrání,“ míní Blažejovská.

Finálové dokumenty:

Ivan Studený: Dobrá vůle – Přijďte zas, funguje to

Brit Jensen: Velký plán

Alex Švamberk: Akce K

Veronika Korčáková: Dobrá vůle – Cesta ze dna II. – Katka

Tereza Reková: Dobrá vůle – Matěj

Brit Jensen, Magdalena Sodomková: Yusra plave o život I. – Útěk

Ivan Studený: Ilhem hledá love for ever

Tereza Reková: Překročit hranice

 

Přidat komentář