Nová vlna: formát vysílání DVB-T2 přichází na scénu

Někteří tento formát pozemního vysílání užívají už několik měsíců v rámci experimentálního vysílání, a to v pražské metropoli.

Formát DVB-T2 je následovníkem DVB-T, který nahradil analogové vysílání s příjmem na klasickou anténu. Následovala nutnost zakoupení set-top-boxu a jeho naprogramování na lokální multiplex – balíček rozhlasového a televizního vysílání v daném formátu. V současné době začne probíhat postupný přechod na modernější formát.

Do konce roku vznikne několik přechodných sítí. Tyto sítě budou vysílat dva až tři roky souběžně se stávajícími multiplexy a zprostředkují toto dočasné pokrytí v 98 procentech České republiky. Vysílače v Praze na Žižkově a na Cukráku tak postupně doplní dalších 24 oblastí. Celá změna bude spočívat na změně přenosové rychlosti a kvalitě obrazu.

Máme se bát dalších investic do nové, drahé, pokrokové techniky?

Je důležité zkontrolovat si svůj televizní přijímač a ověřit si jeho možnosti a výbavu, které budou po čtyřletém procesu schopny přijímat DVB – T2 formát. Některé televize již mají přijímač přímo ve svých útrobách.

V čem bude přechod přínosný? 

Celá změna znamená zjednodušení a větší efektivitu celého příjmu a vysílání. Do stejného kanálu, do kterého se dříve vešla jen jedna sada, bude vpuštěno více dat najednou, pro běžného diváka to znamená, že se zvýší počet stanic. Rozdílnější, především kvalitnější bude také obraz.

 

Přidat komentář