Snímek Já, Olga Hepnarová slaví další úspěchy

Víkend patřil udělování Cen České filmové kritiky za rok 2016. V šestém ročníku této prestižní soutěže posbíral nejvíce ohlasů počin s názvem Já, Olga Hepnarová. Zvítězil hned čtyřikrát.

Dvojice jeho autorů Tomáš Winreb a Petr Kazda získala díky tomu filmu vítězství hned v několika oblastech. Odnesli si Cenu Innogy pro objev roku a prvenství jim patřilo i za nejlepší režii. Snímek v letošním ročníku zazářil i v dalších kategoriích, a to Audiovizuální počin a Nejlepší ženský herecký výkon.

Nejlepším filmem se pak stal Rodinný film, který vybojoval i cenu za nejlepší scénář. V kategorii dokument zvítězil Normální autistický film, nejlepší mužský herecký výkon podle kritiků předvedl Miroslav Hanuš ve filmu Nikdy nejsme sami, který tímto porazil i Jiřího Bartošku a Karla Rodena. V nové kategorii Mimo kino, která má upozornit na počiny vznikající pro internet nebo televizi, zabodovala trojice Ivan Zachariáš, Alice Nellis a Štěpán Hulík s dílem Pustina.

V prvním kole porota vybrala trojice nejlepších, ze kterých v kole druhém na konci ledna vzešli vítězové. O výsledcích rozhodovalo téměř pět desítek kritiků. Slavnostní vyhlášení Cen české filmové kritiky 2016, které se uskutečnilo poslední lednový víkend, mohli zájemci zhlédnout v přímém přenosu na programu ČT Art. Celým programem provedli herečka Jana Plodková a divadelní herec, režisér a dramatik Jiří Havelka.

„Cílem Cen české filmové kritiky je upozornit na nejlepší filmové počiny roku, nové objevy a naděje české kinematografie nestranným pohledem profesionálních filmových novinářů. Během šesti ročníků si ceny získaly pevné místo mezi výročními anketami, především díky schopnosti upozornit na nejlepší kinematografické počiny roku a nabídce alternativního hodnotícího pohledu na domácí filmovou tvorbu,“ uvádí organizátoři na oficiálním webu.

Přidat komentář