#Advent19: ČT podporuje Adventními koncerty potřebné už šestadvacet let

Česká Televize pořádá tradiční vánoční sbírku Adventní koncerty, pomocí níž podporuje neziskové organizace. Koncerty probíhaly vždy každou adventní neděli od 17.30 hodin v prostředí krásných pražských sálů či chrámů. ČT je vysílala živě na televizních obrazovkách, ale také i na Staroměstské náměstí.

Tato veřejná předvánoční sbírka je již tradicí a patří u nás k těm nejstarším. Podporuje organizace ze všech koutů České republiky a hlavně ty, které by běžně tak velký obnos peněz nemohly obdržet. Doposud sbírka pomohla 105 sdružením a rozdělila přes 170 milionů korun.

„Loňský ročník Adventních koncertů přinesl jeden z největších výtěžků v historii celé sbírky. Je skvělé, že i po pětadvaceti letech stále přibývají noví dárci. Co je ale možná lepší zprávou, je to, že i po stovce podpořených projektů v historii koncertů se každý rok hlásí desítky nových, které dělají velmi záslužnou práci a které si rozhodně zaslouží naši podporu. Letos vybrané projekty jsou toho důkazem,“ řekl generální ředitel ČT Petr Dvořák.

ct-adventni-koncert2První adventní nedělní koncert byl věnovaný neziskové organizaci Mikasa, z.s. z Ostravy, která pomáhá dětem i dospělým s autismem a Aspergovým syndromem. Díky podpoře tak vznikne projekt sociální rehabilitace. Výtěžek z druhého koncertu poputoval do Sdružení Tulipán z Liberce, který zaměstnává osoby s poruchami duševního zdraví. Z peněz tak vzniknou nové zařízení pro rozvoj dalších aktivit chráněného zaměstnávání.  Klubíčko Beroun, o.p.s. se radoval z třetího koncertu, díky kterému budou moci rozšířit kapacitu bezbariérového zařízení na odlehčovací služby pro těžce zdravotně postižené, kterým se věnují. Poslední čtvrtý adventní koncert, a to včerejší, přinesl radost organizaci Zdravotní klaun, o.p.s., která v současné době zaměstnává 86 profesionálních klaunů, kteří pravidelně navštěvují 64 nemocnic v celé republice. Peníze potřebují na provoz, rekvizity a dárky pro pacienty.

Všechny adventní koncerty provázela moderátorská dvojice Ester Janečková a Jan Potměšil. Účinkujícími byli například Václav Hudeček, Miroslav Sekera, David Koller, dětský pěvecký sbor Radost Praha, Kvarteto Apollon, Leona Machálková a Komorní orchestr Pražských symfoniků.

„Vánoční čas si bez Adventních koncertů již vlastně ani neumím představit. Mají hluboký smysl. I letos byly vybrány skutečně úžasné organizace z různých koutů republiky a s cílem nezpochybnitelné a nezištné pomoci těm, kteří to potřebují. Každá z vybraných neziskových organizací má specifický záběr a myslím, že její pomoc opravdu vyvěrá ze srdce,“ řekl moderátor Jan Potměšil.

Přidat komentář