Média u sousedů: Drogy, prostitutky a Charlie Hebdo

Začátek předchozího týdne se na Slovensku nesl v duchu sporů novinářů s premiérem Robertem Ficem, který je nazval „Protislovenskými prostitutkami“. Francouzský satirický časopisCharlie Hebdo“, proslavený hlavně masakrem ve své redakci v minulém roce, expanduje do Německa.  Na jih od České republiky zatím proběhly prezidentské volby na druhý pokus,a to za stálého sledování tamějších médii. Poslední listopadový den zase přinesl v Polsku návrh opoziční Občanské Platformy na zákon o svobodě sdělovacích prostředků – ale nejen to. Novináři z Polské TVP si všimli, že na půdě jejich organizace něco smrdí.

Předminulé úterý zvířil vody vypjatých vztahů mezi některými médii a politickými strukturami na Slovensku premiér Robert Fico svým výrokem, ve kterém novináře označil za „špinavé protislovenské prostitutky“ v souvislosti s informováním o údajně předražených položkách v účtech za předsednictví země v EU.  Dotazy novinářů vzal osobně jako útok na slovenské předsednictví a dokonce odešel z tiskové konference. Toto jednání vzbudilo nejen kvůli své vulgárnosti řadu ohlasů na Slovensku i v zahraničí.  „Jeho vulgarita nebyla, jak se snaží tvrdit, impulsivní reakcí zásadového člověka na zákeřnou provokaci. Záměrem bylo demoralizovat své odpůrce včetně těch, kteří si neuvědomují , jak právě on ohrožuje jejich budoucnost,“ vyjádřil se k věci kanadsko-slovenský investigativec Tom Nicholson v komentáři pro SME.sk. Proti výroku poškozujícímu novinářský stav se ohradila i Asociace Evropských Novinářu (AEJ) . Její slovenská sekce vyzývá premiéra, aby se veřejně omluvil. Komentář k těmto výrokům poskytla na webu sme.sk i šéfredaktorka SME  Beata Balogová. „Zpochybňování důvěryhodnosti médií je oblíbenou taktikou politiků, hlavně populistů, v různých zemích – a to když novináři poukazují na selhání, zneužívaní veřejných zdrojů a nereálnost jejich slibů veřejnosti,“ uvedla.

Krátce po útoku na redakci Charlie Hebdo minulý rok se začala všude po světě prodávat jeho vydání, stále ještě pouze ve francouzštině. Teď se to mění. Redakce satirického deníku chce expandovat do Německa. Na titulní straně zobrazuje první  vydání, které vyšlo na začátku prosince, Angelu Merkelovou na záchodě. Německý Charlie Hebdo bude vycházet měsíčně v objemu asi 200 tisíc exemplářů o šestnácti stranách. Autory vydání jsou dva němečtí žurnalisté působící v Paříži.

Závěr minulého týdne patřil v Rakousku prezidentským volbám, ve kterých se proti sobě utkali Alexander van der Bellen za stranu zelených, podporovatel Evropské unie a „sluníčkář“, a Norbert Hofer, euroskeptický politik, kterého několikrát podpořil i Miloš Zeman. Mediální náhled na volby přináší statistiky veřejnoprávních i soukromých televizí a tištěných médií, který přinesl list Die Presse. Během  volební neděle si z televizí nejlépe vedla veřejnoprávní ORF, která ke svému volebnímu vysílání přilákala 4 miliony diváků. Ze soukromých stanic si nejlépe vedla ATV a live
přenos, který na svých stránkách poskytovala Die Presse, sledovalo asi 380 tisíc diváků.

Opoziční politické hnutí Občanská platforma podalo v polském Sejmu návrh zákona na ochranu svobody médií a transparentnosti práce polského parlamentu, jehož hlavním cílem je natrvalo zajistit novinářům neomezený přístup k jednáním. Hlavním iniciátorem novely je poslanec Rafał Trzaskowski. „Zajisté je pro nás samozřejmé, že svobodný přístup novinářů k poslancům Sejmu je důležitým prvkem pro práci novinářů. Proto jakékoliv pokusy o jeho omezení považujeme za porušení práv občanů na informace,“ uvedl poslanec pro tiskovou agenturu PAP. Návrh má ještě projít rukama maršálka sejmu Marka Kuchcińskiego.

V sídle Polské televize se musí podle serveru Pres.pl potýkat téměř každodenně s kuriózním problémem: na schodišti jsou cítit narkotika. Zápach podle stížnosti pracovníků televize doléhá až do newsroomu  a mnohdy ruší práci. Na fakt informoval minulou sobotu server anonym přímo z pracovny porálu TVP.info. Jestli za zápachem stojí novinář volnějších mravů, nezvaný návštěvník a nebo někdo jiný, zůstává stále předmětem spekulací.

 

 

 

Přidat komentář