Katarská al-Džazíra oslavila 20 let od začátku svého vysílání

al-jazeeraMinulý týden oslavila arabská televizní stanice se sídlem v Kataru al-Džazíra 20 let svého vysílání. Vedle nudného zpravodajství arabských televizí se vynořilo zpravodajství západního střihu, za svůj vzor si vybrala britskou televizní stanici BBC.

Poprvé stanice vysílala 1. listopadu 1996. Ve stejném roce skončil arabskojazyčný televizní kanál BBC a řada jeho zaměstnanců se stala prvními pracovníky právě al-Džazíry. Hlavní snahou nově vzniklé nezávislé stanice byla objektivita. Nejprve její vysílání trvalo šest hodin, ale o tři roky později začala vysílat nepřetržitě čtyřiadvacetihodinové zpravodajství.

V arabském světě si vysloužila brzy kritiku, protože jako první arabská televize vysílala rozhovory s izraelskými politiky. Pravicovým kruhům v USA se zase nelíbí, že al-Džazíra vysílá nahrávky přímo od teroristů.

Necelý týden po teroristickém útoku 11. září 2001 v USA se objevuje na obrazovce Usáma bin Ládin, jeden ze zakladatelů teroristické organizace al-Káida. Televize se poté stala jedním z nejdůležitějších světových médií. Al-Džazíru Spojené státy také obvinili ze spolupráce s teroristy.

Al-Džazíra měla velký podíl na vzniku arabského jara. V Tunisku se upálil mladý muž, protože byl nespokojený se situací v zemi. Západní média tomuto tématu nevěnovala pozornost, ale arabská stanice nalezla na sociální síti video z tuniských nepokojů, neváhala a pustila ho do vysílání. Odvysílání videa přimělo tisíce lidí vyrazit do ulic. Na obrazovky dokázala přenést zklamání mladých Arabů a podávala v přímém přenosu informace o událostech ve státech, kde probíhaly nepokoje.

Vysílání dnes dvacetileté stanice sleduje téměř 50 miliónů diváků. Roku 2006 zahájila stanice anglické vysílání pod názvem Al Jazeera English a v roce 2013 pronikla i do amerického mediálního světa, ale úspěšná nebyla a letos její vysílání v Americe skončilo.

Přidat komentář