Ábíčko už je na trhu 60 let, k narozeninám sobě i svým čtenářům daroval výstavu

V brněnském VIDA! science centru se včera otevřela Velká ABC výstava k příležitosti 60. narozenin, které časopis v lednu 2017 oslaví. Všichni fanoušci vystřihovánek se mohou při návštěvě výstavy zapojit do stavby rekordně velkého papírového modelu města. Zahájení se účastnil šéfredaktor ABC Zdeněk Ležák i bývalý šéfredaktor a zakládající člen časopisu Vlastislav Toman, výstava potrvá až do 28. února 2017.

Na výstavě si mohou fanoušci tohoto oblíbeného časopisu pro děti a mládež projít celou jeho historii a oživit si tak vzpomínky na to „svoje ábíčko“. K časopisu ABC neodmyslitelně patří vystřihovánky, komiksy, rukodělné návody i kluby čtenářů. To vše výstava připomene jak textem, tak i dochovanými předměty. „ABC je a vždycky bylo pro tvořivé děti. Není proto divu, že se za šest desítek let dlouhou historii nasbíraly stovky předmětů s naším časopisem souvisejících. Přijďte si je prohlédnout na výstavu a zavzpomínejte na své dětství s úžasným ábíčkem,“ uvedla v tiskové zprávě CNC Adéla Mikešová.

V roce 1957 vyšlo na svět první číslo. Za 60. let prošel několika změnami. Především design časopisu šel s vývojovými technologiemi dopředu. Ročně vyjde 25 čísel a dárkem, z nichž každé stojí 45 Kč. V roce 2005, 2006 a 2015 časopis dostal titul Časopis roku v kategorii časopis pro mládež. Neustále přetrvává trend od začátku, kdy v každém čísle čtenář najde komiks i vystřihovánku.

Přidat komentář