Česká televize v Brně otevřela nové studio. Je nejmodernější v Česku

 

 

ct-brnoNa tři moderní studia a nové prostory se může těšit 250 brněnských zaměstnanců České televize (ČT). V pondělí 3. října otevřela tamní studio, které je náhradou za starší a nevyhovující prostory v cetru města. Nová budova stojí v Brně-Líšni.

Slavnostního otevření se účastnil premiér Bohuslav Sobotka, generální ředitel ČT Petr Dvořák a brněnský biskup Petr Cirkle. „Brněnské studio České televize odstartovalo svoji činnost před pětapadesáti lety, v malých, provizorních prostorách v centru města. Záhy si našlo pevnou pozici v programu tehdejší Československé televize, vychovalo generace televizních profesionálů i výrazných tvůrčích osobností, dalo vzniknout řadě kultovních pořadů. Dnes je jedním ze tří stěžejních komplexů České televize a původní zázemí, ve kterém sídlilo, stále zřetelněji omezovalo potenciál, který brněnské studio reálně má,“ říká v tiskové zprávě generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Objekt je tvořen třemi studii, z nichž jedno je určeno výhradně na zpravodajství. V dalším vznikají studiové pořady. A v posledním je moderní studio, ve kterém se mohou tvořit i samostatné dramatické projekty. To je největší a má rozlohu 330 metrů čtverečních. Jedním z prvních projektů v tomto studiu bude druhá řada seriálu Jiřího Stracha – Labyrint. Samotná stavba studia začala na podzim 2014 a trvala šestnáct měsíců. Letos v červnu se tam začalo stěhovat 250 zaměstnanců, kteří nově budou působit v budově v Brně-Líšni.

„Líšeň je pro nás jednoznačně cesta k moderní a efektivní televizní výrobě. Ačkoliv spousta z nás má k Typosu za ta léta silný vztah, racionálně vzato v tom vztahu převažuje sentiment. Typos je něco jako starý kameninový hrnec po babičce, se kterým už ale v době varných desek plnohodnotně fungovat nemůžete,“ zdůrazňuje ředitel brněnského studia ČT Jan Souček.

Projekt se vyvíjel už dříve, ale až současné vedení ČT ho dokázalo zrevidovat, snížit náklady z předchozího plánu téměř na polovinu a projekt zrealizovat. I přes snížení nákladů studio vyšlo na 350 milionů korun. Obě budovy, ve kterých brněnské televizní studio v centru města sídlilo, prodá ČT ve veřejné dražbě.

Více o novém studiu v pořadu Newsroom ČT24

S přispěním Jakuba Augusty

 

Přidat komentář