Do Olomouce přestěhovaný festival Prix Bohemia Radio začíná už v pondělí

prix-bohemia-radioOlomouc bude od pondělí hostiti třídenní mezinárodní festival Prix Bohemia Radio. Během této soutěžní přehlídky rozhlasové tvorby se návštěvníci dočkají kategorií drama a dokument, připravený je například i panel věnovaný investigativní žurnalistice.

„Festival vstupuje do zcela nové éry své existence. Po mnohaletém působení v Poděbradech a dvou letech v Praze se přesouvá do Olomouce, do města, které nabízí nové prostory, nové možnosti a v neposlední řadě i zcela novou atmosféru a rozměr akce,“ říká generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. Celá třídenní akce je bohatá na program a na své si přijde opravdu každý.

Český rozhlas bude mít na Horním náměstí karavan R-stream, před kterým se v pondělí v jednu hodinu odpoledne uskuteční slavnostní zahájení festivalu za přítomnosti generálního ředitele Českého rozhlasu Reného Zavorala, ředitele festivalu Josefa Podstaty a čestné prezidentky festivalu Hany Maciuchové.

Rozhlas mě provází od malička. Nejdříve jako posluchačku, pak jako herečku, která měla a má možnost pro něj pracovat. O to víc mám radost, že se festival přesouvá do mého kraje. Věřím, že přitáhne pozornost nejen studentů vysokých škol, ale i ostatních Olomoučanů. Těším se na diskuse odborníků, postřehy veřejnosti a věřím v rozšíření rozhlasové posluchačské obce,“ uvedla Hana Maciuchová.

Po slavnostním zahájení bude následovat konference o literárně-dramatických pořadech pro děti a mládež s názvem Tvorba pro děti v Uměleckém centru UP. Své místo si najde také beseda s Hanou Maciuchovou a večer prvního dne bude zakončený koncertem Radia Wave Live Session v Jazz Tibet Clubu, kde zahrají kapely Vložte kočku a WWW + Pavel Fajt.

V úterý je připravená první soutěžní kategorie, drama. Porota vybrala z celkového počtu třiceti šesti přihlášek sedm finalistů. Mimo to bude probíhat Dopoledne s rádiem Junior. Na programu jsou různé hry, soutěže a písničky. Ve čtyři odpoledne začne seminář investigativní žurnalistiky s tématy jako například nástrahy, kterým čelí dnešní novináři.

Poslední den se bude od rána nést v duchu sekce dokument. Do druhé soutěžní kategorie vybrala porota šest finalistů z celkového počtu dvaceti osmi přihlášených.  Odpoledne poté proběhne Prezentace a křest knihy o době Karla IV. – Středověké ctnosti.

Vyhlašovatelem a zároveň pořadatelem už 32. ročníku je Český rozhlas.

Kompletní program akce je k prohlédnutí zde.

Přidat komentář