Letní dvojčíslo Respektu zdobí od pondělí dvě nové rubriky

respekt.czČasopis Respekt objevil skuliku ve svých tématech a okamžitě to napravuje. Přibyl politický seriál Kdybych byl prezidentem… a vědeckými novinkami nabité V hlavě.

„Chceme přispět do české debaty o tom, jaká by měla být příští hlava státu. Každý týden přineseme text od nové osobnosti, ale nejde o hledání kandidátů, jen o přemýšlení o prezidentských možnostech. Inspiroval nás k tomu podobný seriál, který už pár let běží v britském časopise Prospect,“ vysvětluje Erik Tabery v šéfredaktorském editorialu.

Prvním, kdo měl tu čest, je Milan Uhde. Jeho minulost v článku proplouvá nenápadnými narážkami, a je škoda, že Respekt k osobnostem nepřidává i krátký medailonek. Ve svém životě ztvárnil několik důležitých rolí, především ministra kultury, prvního předsedy Poslanecké sněmovny a také Rady české televize. V raných počátcích kariéry byl také jedním z představitelů disidentu jako součást redakce měsíčníku Host do domu.

Rubrika V hlavě obsahuje jedno velké téma a tři menší informace o výzkumech. „Petr Třešňák v ní bude informovat o zajímavých zjištěních vědců týkajících se naší mysli a dalších fenoménech souvisejících s lidskou psychikou,“ láká Erik Tabery.

Aktuálním tahounem je opomíjený smysl čich. Podle nových poznatků není tak nedůležitý, jak jsme si možná mysleli. Dokážeme díky němu identifikovat trestné pachatele, ale tzv. „superčichači“ i některé nemoci, které zatím nezachytily ani špičkové přístroje.

Časopis Respekt vychází už od listopadu 1989, kdy ho založila skupina samizdatových novinářů. Profiluje se jako liberální médium. Spadá pod nakladatelství Economia Zdeňka Bakaly.

Přidat komentář