Začíná miniseriál České televize o Národním divadle

divadlo1_04Dnes večer proběhne na stanici ČT art premiéra miniseriálu Národní divadlo, jak je neznáte. Česká televize připravila celkem šestnáct tříminutových dílů, které seznámí diváky se zákulisím Národního divadla. Celou sérií bude provázet herečka Taťjana Medvecká, která v divadle působí už přes čtyřicet let.

Série odhalí návštěvníkům nepřístupná místa jako jsou prezidentské salonky nebo skrytý tunel, vedoucí až k břehu Vltavy. Diváci si budou moct dobře prohlédnout i některé architektonické detaily, například trigy Bohuslava Schnircha, které se nachází na terase divadla.

„Věnujte tři minuty zajímavostem o Národním divadle. Určitě zjistíte, že je stále leccos neznámého v historii, o které si myslíme, že ji známe,“ říká Jan Burian, ředitel Národního divadla.

Dokument má také přinést zajímavosti o tehdejším výběru uměleckých děl a představit umělce, kteří se na výzdobě podíleli. „Diváci se také například dozvědí, že Hynaisova opona visí v Národním divadle od roku 1883 v podstatě načerno, protože tehdejší schvalovací komise shledala dílo jako málo národní a razantně jej odmítla,” říká producent Ondřej Šrámek.

Šestnáct dílů poběží na stanici ČT art od zítřka každý den po dvacáté hodině. Budou přístupná i na webových stránkách ČT v sekci iVysílaní. Série vznikla v producentské skupině Ondřeje Šrámka.

Přidat komentář