Novinář v popkultuře: Black Mirror

black mirrorAni pokud je po desáté hodině večerní a vy si místo neustálého učení se na zkoušky vyberete raději sledování seriálu, rozhodně si nevybírejte seriál Black Mirror, protože se může stát, že se pak pěkně dlouho pořádně nevyspíte.

Seriál ve svém pilotním díle ukazuje, jaké to je být premiérem v tak velké a důležité zemi, jakou je Velká Británie. Zvláště pokud neznámí muž unese princeznu Susannah, miláčka všech lidí i médií. A vy jako předseda vlády s tím samozřejmě musíte něco udělat. Předseda vlády Michael Callow, který je odhodlaný princeznu zachránit, je ovšem postavený před úkol obcovat s prasetem, který mu zadal únosce jako podmínku princeznina propuštění.

Hlavní dějovou linkou tohoto dílu s názvem Národní hymna je tedy řešení dilematu předsedy vlády, který se musí rozhodnout, zda se veřejně poníží sexem s prasetem, nebo postaví život princezny nad svou hrdost a odmítne přistoupit na podmínky únosce. Prvním, co je napadne, je samozřejmě možnost, že předsedu vlády někdo zastoupí a pomocí počítačové techniky se předělá obličej, tak aby tento čin nemusel dělat sám Callow, to se ale nepovede, protože plán je vyzrazen, takže se všechno musí odehrát podle scénáře únosce a Callow to taky udělá. Princezna je už v průběhu onoho přenosu puštěna a pachatel, herce Carltona Blooma chytí a navíc mu nevyjde ani plán na zdiskreditování premiéra, takže to celé skončí dobře.

Druhou zajímavou linkou tohoto dílu je však role médií a sociálních sítí v celé této kauze. Už ve chvíli, kdy se Callow teprve dívá na záznam a zjišťuje, co po něm únosci chtějí, se kusy videa i různé útržkovité informace šíří po sociálních sítích, například Twitteru, protože na ten se dá jen těžko uvalit informační embargo jako na jiná média. Embargo však nevydrží moc dlouho, nakonec u všech médií převáží touha po tom mít něco zajímavého, něco co budou chtít lidé vidět a podle toho to také vypadá v redakcích. Jedna novinářka dokonce zajde tak daleko, že se objeví na místě, kde by se údajně měl skrývat únosce s princeznou, to se ale ukáže jako nepravda, takže se nakonec sama ocitne v nebezpečí a je postřelena. Na této scéně se ukazuje, co všechno jsou novináři schopni udělat pro svou story.

Epizoda seriálu tak na pozadí hlavního tématu, tedy ponížení premiéra před všemi lidmi, ukazuje to, jak se k němu v takové chvíli zachovají média, do čeho ho budou tlačit a jak se k tomu všemu postaví obyvatelé Velké Británie, kteří se médii nechávají ovlivňovat. V televizi se objevuje počet shlédnutí videa, kde princezna Susannah žádá o záchranu a také grafy, které ukazují, jestli by se lidé na video předsedy vlády s prasetem dívali.

Rok po událostech se pak média vracejí k celé události krátkým shrnutím toho, co se stalo, kdo za to mohl a jak si od té doby vedou hlavní aktéři.

Přidat komentář