Navrhovaná novela zákona povoluje vulgarismy v denním vysílání

MK logoZákon o provozování rozhlasového a televizního vysílání už by neměl zakazovat sprostá slova v televizi a rozhlase. Novela, kterou připravuje ministerstvo kultury, se týká vysílání mezi šestou hodinou ranní a desátou hodinou večerní.  Stát by tedy za vulgarismy v tomto vysílacím čase už neměl udílet pokuty.

„Nadále budou platit obecná pravidla týkající se ohrožování dětí a mladistvých. Nebude stanovena žádná konkrétní kategorie pořadů, kdy vulgarismy být mohou, či ne,“ říká ministerstvo o novele, která je do 2. prosince v připomínkovém řízení.

Novela zavádí takzvaný labeling. Jedná se o systém štítku, který bude u jednotlivých pořadů sloužit jako doporučení, pro které věkové kategorie je vysílání vhodné. Informace, které dříve v televizi poskytovala značka hvězdičky, bude vyjadřovat věkový a obsahový symbol. Jednotnou grafickou formu těchto štítků určí Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

 „Nadávky a vulgarismy se ve vysílání běžně vyskytují. Pokud bude nově zaveden labeling, provozovatelé budou mít povinnost označit pořad s výskytem vulgarismů a rodiče budou moci udělat kvalifikovanou volbu, zda dovolí svým dětem takovýto pořad sledovat,“ vysvětluje mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková. Také doplňuje, že volbou kategorií označení se inspirují jinými zeměmi, ve kterých tento systém funguje, zejména Nizozemskem.

Tuto novelu už dříve v letošním roce kritizovala Asociace televizních organizací. „Místo toho, aby návrh novely modifikoval stávající zákaz zařazování vulgarismů a nadávek v určitých pořadech, včetně časového pásma, ministerstvo alibisticky předmětné ustanovení ze zákona vypouští,“ uvedla asociace ve svém stanovisku k novele vysílacího zákona.  ATO také poukazovala na rozdíl v regulaci televizního a internetového vysílání a opakovatelně ministerstvo vyzvala, aby se změnami počkalo na směrnici, kterou v této oblasti připravuje Evropská komise.

Přidat komentář