Novinář v popkultuře: Rumový deník

rum diaryKaždý konec je začátkem dalšího příběhu. A právě i rumový deník je jedním takovým koncem. Nebo spíše začátkem?

Paul Kemp, novinář na volné noze, který se jakýmsi způsobem ocitl v 60. letech v Portoriku. Píše do místního plátku, dělá horoskopy a recenzuje bowling a herny. Pravý americký sen novináře. Má za sebou pár neúspěšných románů a svůj smysl života nachází na dně láhve rumu.rum diary2

Hlavní postava filmu svádí souboj s upadlou morálkou kapitalistického průmyslu, alkoholismem, chtíčem, láskou a zejména s vlastními ideály. Jeho šéf má za to, že noviny, které vydává, nestojí za nic a jejich průměrný čtenář je hloupý. Kemp se mu ale snaží vysvětlit, že podceňuje čtenáře a že stojí za to psát seriózně. Bohužel neúspěšně.

Doba ani nepřeje Kempovi ve svobodném projevu. Je na něj vyvíjen tlak skrze magnáty a lobbisty. Snaží se tedy bojovat s větrnými mlýny a bohužel i přes svou velkou snahu prohrává. Velkolepý článek o praktikách největšího investora, který jde i přes devastaci přírody, nevydá. Ale právě v té chvíli se zrodí nový novinář s pevnými morálními zásadami. Muž inkoustu a hněvu. Žurnalista, který čtenáři slibuje surovou pravdu, kterou si zaslouží.

 

Přidat komentář