Čtení nového Respektu: Snadnější orientace, líbivý vzhled

Respekt43Český týdeník Respekt od pondělí 12. října vychází s novým designem. Změna proběhla relativně tiše a žádná převratná změna se nekoná. Jak působí změna časopisu na běžného čtenáře? Ve zkratce: pozitivně.

Do rukou se mi dostává výtisk z pondělí 19. října. Té podobě přebalu rozumím, ale karikatura Miloše Zemana není něco, co by mi zvedlo chuť na ranní kávu při čtení. Tak či onak, na první pohled není nic na škodu. Jednoduché, elegantní písmo, přímočaré upoutávky na obsah čísla. Stručné, přehledné. Kdyby nic jiného, působí to seriózně, což koresponduje s tím, co čeká uvnitř.

Editorial a obsah zůstávají na svých místech, tam se výrazné překvapení snad ani konat nemůže. Pravidelný čtenář si však všimne změn v rubrikách. Některé jsou pryč, jiné přibyly. Jako nepravidelnému čtenáři jsou pro mě tyto obměny spíše okrajové. Hlavní část čísla, Téma, se přesouvá na přední strany, Fokus nabídne větší prostor pro obsáhlejší témata. Jistě, ale působí to dobře?

Śéfredaktor Erik Tabery v editorialu uvádí, že pro toto číslo už zvětšili písmo. Při pohledu dovnitř si neumím představit, že by ty řádky byly ještě tenčí. Zvětšení byl tedy moudrý krok. Samotné dělení textu je také v pořádku – kontinuita není porušená, logická návaznost nechybí. Drtivou většinu čísla člověk projede bez jakéhokoli záseku nebo pocitu „co že to vlastně čtu“. Po vzhledové stránce tedy není novému vzhledu co vytknout. Na druhou stranu, svým způsobem se to samé dá říct i o starém designu. Novátorství je ale potřeba, a časopis to minimálně trochu oživí, jako make-up na vysloužilé pornohvězdě. 

Redesign Respektu spíše než formální změny přináší změny obsahové, ale o razantní variace se nejedná. Týdeník zůstává věrný svým kořenům a základům, pouze bude své novinky z domova i zahraničí podávat v jiných rubrikách. Přehlednější, členitěší, ale nematoucí.

KOMENTÁŘE

  • Bez té trojí změny („Změna proběhla relativně tiše a žádná převratná změna se nekoná. Jak působí změna časopisu na běžného čtenáře?“) by to nešlo? 🙂

Přidat komentář