Novinářská cena

Novinářská cena je ocenění, které od roku 2010 uděluje Nadace Open Society Fund (OSF) Praha. Soutěž oceňuje kvalitní žurnalistické příspěvky, které jsou vydané nebo odvysílané na území České republiky v uplynulém roce.

Ceny jsou udělovány v jednotlivých kategoriích psané, audiovizuální a online žurnalistiky. Na rozdíl od jiných novinářských ocenění Novinářská cena oceňuje konkrétní příspěvky, díky čemuž má šanci uspět i začínající novinář. Speciální kategorií jsou také Zvláštní ceny, do nichž spadá například Česko-slovenská cena veřejnosti nebo Cena za regionální žurnalistiku.

K roku 2020 se soutěž spojila s cenami Karla Havlíčka Borovského a Novinářskou křepelkou.

Jednotlivé kategorie hodnotí až čtyřčlenné poroty, které jsou složeny z významných osobností žurnalistické, kulturní i společenské sféry z tuzemska i ze zahraničí. Díky porotcům získávají i mladí novináři zpětnou vazbu, čímž soutěž přispívá ke zvyšování žurnalistické kvality. Prostřednictvím soutěže se OSF také snaží informovat veřejnost o důležitých novinářských příspěvcích, které zachycují problematiku dnešní společnosti a přispět tak k veřejné diskuzi o žurnalistice.

« Back to Glossary Index