TV Nova mění majitele. Stane se jím opět Petr Kellner a jeho skupina PFF

Nejbohatší Čech Petr Kellner a jeho skupina PFF se opět vrací do televize Nova. Prostřednictvím dceřiných společností podepsala dohodu o kompletním převzetí Central European Media Enterprises (CME). PFF to v pondělí sdělila ČTK. Spolu s Novou také získá i ostatní televizní stanice, které spadají pod CME.

  „Nákupem CME, respektive jejích mediálních aktivit v pěti evropských zemích, sledujeme především cíl doplnit náš telekomunikační byznys ve střední a východní Evropě. Chceme využít synergie mezi tvorbou mediálního obsahu a jeho distribucí. Motivem je tedy především rozvíjení telekomunikačního a mediálního byznysu. CME je dobře fungující společností a po jejím převzetí neplánujeme žádné překotné zásahy do jejího fungování,“ uvedl majoritní akcionář PPF Petr Kellner.

Celá transakce má hodnotu v přepočtu 48,4 miliardy korun. Podmínkou jejího dokončení je získání souhlasu akcionářů CME, Evropské komise a národních regulátorů z některých zemí, kde má CME své působiště. CME má své stanice v Bulharsku, Rumunsku, na Slovensku, ve Slovinsku a také v Česku.  

Skupina PFF vlastní aktiva za více než 45 miliard eur. Mimo Evropu působí také v Asii a Severní Americe.  Kromě telekomunikace investuje také například do finančních služeb, biotechnologie, nemovitostí a do strojírenství.

CME je mezi předními mediálními a zábavními společnostmi střední a východní Evropy. Vysílá celkově na třiceti volně dostupných či placených televizních kanálech pro 45 milionů diváků. Součástí CME je v České republice společnost TV Nova s.r.o (dříve CET21), která vlastní licence na vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Nova 2, Nova Action, Nova Gold a Nova International.

„Díky svým aktivitám v telekomunikacích a televizním vysílání může PPF nadále významně posílit svoji pozici a především zefektivnit své aktivity,“ uvedla ředitelka společnosti Axocom Erika Luzsicza. Mediální společnost Axocom se zabývá konzultačními, distribučními a servisními službami především pro televizní společnosti. Skupině PPF se díky této koupi podle ní otevírá prostor pro lepší vyjednávání při tvorbě či nakupování obsahu.

Skupina PFF Novu vlastnila již v minulosti. Konkrétně v roce 2002, kdy ale došlo k nepřátelskému vstupu z její strany do CET21, která je držitelem vysílací licence pro Novu. O dva roky později se tak Kellner rozhodl televizi prodat za necelých 15 miliard korun a to právě společnosti CME. Podle odhadů na tomto obchodu Kellner vydělal zhruba 8 miliard korun.

Přidat komentář