Novinář v popkultuře: Na obrazovky se vrátily známé tváře ze Sexu ve městě

Platforma HBO Max uvedla v prosinci pokračování úspěšného seriálu Sex ve Městě s ikonickou novinářkou z Manhattanu (Sarah Jessica Parker) v centru pozornosti. Carrie zestárla, natáčí podcast a kvůli koronavirové pandemii nemohla venčit své nové lodičky tak často jako dříve. Nová řada se v návaznosti na její příběhy jmenuje její oblíbenou hláškou ,,And Just like that” a je plná změn a nových dramat, které se dějí v životech party Newyorčanek ve svých padesátkách.

Po šesti úspěšných sériích a třech návazných filmech se na obrazovky po přibližně dvaceti letech vrací pokračování fenoménu Sex ve městě. V nových dílech už bohužel neuvidíme postavu Samanthy Jones (Kim Cattrall), známou především svým šarmem a vysokým sebevědomím. Herečka se totiž rozhodla nepokračovat v natáčení dalších projektů. Zato se v sérii objevují nové tváře jako například Sarah Ramirez, Nicole Parker nebo Sarita Choudhury, které osvěžují epizody novými linkami mezi postavami a dalšími příběhy.

Za posledních dvacet let se životy hlavních postav dost změnily. Carrie není zdaleka už jen půvabná slečna, která píše o svých týdenních příhodách do rubriky jednoho newyorského magazínu. Stala se z ní za ty roky dáma, která má svůj život pod palcem. Jedním z rozdílů oproti její práci v devadesátých letech je, že už nepíše každý týden odstavec o svém životě, ale objevuje se v podcastu. Carrie se snaží navigovat v nových moderních technologiích a a sociálních sítích, stále občas přirozeně zaostává v určitých novotách dnešní doby. I její publikum se změnilo a takzvaná ,,generace Z” je zvyklá přistupovat k populárním tématům otevřeněji, na což si Carrie obtížně zvyká a snaží se přizpůsobovat.

Atmosféra se v průběhu série mění s novými příhodami a nejednou tragickou událostí, ale zároveň je plná vtipných momentů a každodenních příhod. Dámy se snaží orientovat ve světě, který se od jejich mládí značně posunul. Byť seriál v 90. letech otevřel řadu do té doby tabuizovaných témat, nyní jsou to hlavní hrdinky, které nestíhají sledovat posun ve vnímání sexuality a vnímání sebe sama i druhých. Pociťují to jak ve vztahu ke svým dětem, experimentování se sexuální orientací i v přístupu a pojetí rasismu a snaze být genderově korektní.

Série vyšla v průběhu pandemie Covid-19, což režiséři zahrnuli do příběhu, tudíž postavy v průběhu seriálu pandemii párkrát zmiňují a jejich životy se od ní do určité míry odvíjí. Také je vidět velká změna i ve stylu oblékaní hlavních hrdinek, které je především u Carrie zároveň stále unikátní a chic. Na jednu stranu zobrazuje moderní trendy a na druhou je oproti její devadesátkové módě úměrnější jejímu věku.

V České republice je momentálně série dostupná na platformě HBO GO, kde je možné sledovat nové díly pravidelně každý týden. Epizod můžeme v první sérií čekat dohromady 10.

Přidat komentář