Poslední dobou cítím u některých příprav na rozhovory naštvanost, říká Drtinová

Moderátorka a novinářka Daniela Drtinová byla hostem online rozhovoru studentské platformy osobního rozvoje Rise and Shine. Známá tvář DVTV prozradila, jaké témata nejsou v redakci tabu, jak probíhá její příprava na rozhovory a že ji momentální situace často zvedá ze židle. Popsala, jak k rozhovorům přistupuje z hlediska objektivity a že ne vždy je to jednoduché.

„Už roky jsem neměla při přípravě na rozhovory takové vnitřní pohyby, ale teď cítím naštvanost u některých příprav,“ řekla Drtinová s tím, že v momentální situaci hodně věcí krystalizuje a je vidět. Dcera si z ní dělá legraci, aby si to nevybila u nějakého rozhovoru. To ale z hlediska profesionality odmítá. „Extrémně záleží na tom, s jakou motivací a s jakým záměrem do rozhovoru jdete,“ popsala Drtinová své zkušenosti z praxe. Všechno, co do rozhovoru vloží, to se ji vrátí. Chce vytěžit co nejvíce pro posluchače, aby k nim dostala maximum z rozhovoru a neokrádala je o čas. Zároveň nesmí ukázat výrazným politikům slabinu, protože by ji hned využili a šli po ní.

Snaží se být maximálně objektivní. „Když ale vycítím, že host skrze mě manipuluje s divákem, tak cítím netrpělivost a jsem více invazivní,“ přiznala Drtinová. Potřebuje v sobě mít pevný bod, o který se opře.

Drtinová za svou praxi získala už hodně zkušeností díky kterým ví, jak k rozhovorům přistupovat

Časová příprava rozhovoru záleží na tématu. Lifestylové téma zvládne nastudovat i do hodiny, politické trvají déle. Posbírat informace k právním tématům nebo větším kauzám může zabrat i několik dní. Jednoduché otázce o kvantové fyzice předchází i měsíční přípravy. Drtinová nikdy nepodceňuje přípravu.

Jak získat objektivní informace? „Je to složitý a komplexní proces. U témat, které děláte celoživotně to není problém,“ řekla Drtinová. Má své ověřené zdroje a dokáže předvídat komunikaci hostů. Teď je to ale složitější kvůli pandemii. „Většina novinářů neměla dopodrobna nastudováno toto téma, takže jsme se všichni museli učit za pochodu a velmi rychle,“ tvrdí Drtinová. U nových témat je ověřitelnost informací těžší. Mnoha média byla kritizována za výběr hostů, kteří na dané téma odborníky nebyli. Po roce koronaviru už je jednodušší mít ověřené a relevantní informace.

Výběr hostů do vysílání probíhá dvěma způsoby

DVTV má každé úterý obsahovou poradu, které se účastní majitelé DVTV i společníci. Každý může předložit své návrhy na hosty. „Z etických důvodů nerozhodujeme o výběru témat sami,“ vysvětlila Drtinová. Každý si musí na editoriálním panelu téma i hosta obhájit. Do každovečerního živého formátu se hosté vybírají z denní agendy.

Redakční neTabu

Informace, že žena prochází během měsíce čtyřmi fázemi cyklu se dostává víc a víc do společnosti. Každé fázi se žena může přizpůsobit dopředu a není to tabu téma ani v redakci DVTV. „Předem vždycky s kolegyněmi v rámci měsíce varujeme, že nás provází určitá fáze cyklu,“ přiznala Drtinová. Kolegové jsou tím pobavení, ale berou to jako rituál. Čím dál více firem toto téma zohledňuje a mnohé ženy se podle fází řídí.

Přidat komentář