Twitterové účty ministrů zdravotnictví a vnitra mohou podporovat trollové

Účty Adama Vojtěcha a Jana Hamáčka zažívají nárůst lajků a komentářů na Twitteru. Lidé upozorňují, že jde o placené trolly. Oba politici tyto informace popírají.

Twitterové účty ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (nestraník za ANO) a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) mají v posledních dnech strmý nárůst lajků a komentářů. V dobách koronaviru na ně lidé spoléhají, protože jsou hlavními zdroji informací a vůdčí osobnosti národa. Je na místě otázka, zda si nepomáhají vylepšit svůj mediální obraz na sociálních sítí. Využití je prosté, čím více lajků a komentářů, tím větší dosah a více oslovených potenciálních voličů. Ministr zdravotnictví má na svém profilu nyní 38,8 tisíc sledujících a ministr vnitra 36,1 tisíc.

Falešné účty si zachovávají společné znaky

Trollí účty mají (většinou) několik společných rysů: anonymní profilovou fotografii, datum založení březen 2020, sledují většinou politiky ANO a vládu a nemají příliš mnoho sledujících. Možnost napsat soukromou zprávu je vypnutá, proto se žádného ze zmiňovaných falešných účtů nepodařilo kontaktovat.

https://twitter.com/rkaValentov1?s=20

Pokud mají vlastní tweety nebo komentáře, jsou pod příspěvky politiků, které podporují.

Účty, které se zdají být trollí, však takové být nemusí, protože na Twitteru je možná větší anonymita oproti Facebooku, a někteří uživatelé tweety pouze čtou a nevyjadřují se.

Nárůst znamenal z desítek do tisíců

Oba ministři se vyjádřili, že si žádné trolly nekupují. Je však možné si najmout agenturu „pro vylepšení svého mediálního obrazu“, kterou vlastní například Jaromír Soukup.

https://twitter.com/milos_ruzicka/status/1241620522330468352?s=20

V dnešních dnech mají tweety ministra zdravotnictví přes tisíc lajků, v době před koronavirem měly spíše desítky.

https://twitter.com/adamvojtechano/status/1228357979591802880?s=20

Ministr vnitra měl silnější podporu, ale se současnými čísly nemůžeme srovnávat, protože jsou mnohem výš.

https://twitter.com/jhamacek/status/1207988076594835457?s=20

Kontrola říká, že většina účtů není falešná

Stránka, která ověřuje falešné účty na Twitteru, říká že sledující nevypadají jako falešní, ale například Jan Tvrdoň z Deníku N nebo Martin Jurica, kteří se touto problematikou zabývají upozorňují, že situace je podezřelá.

Falešné účty občas maže servisní tým Twitteru při velkých čistkách. Dají se i ručně nahlašovat, ale efektivita je minimální.

Přidat komentář