Boháč: Čeští novináři mají ve východní Evropě dveře otevřené

Spoluzakladatel, šéfredaktor a reportér Voxpotu Vojtěch Boháč diskutoval o současné situaci ve východní Evropě a podělil se také o své zkušenosti ze zahraničních reportáží. Akci pořádanou Skautským institutem v Olomouci moderoval student žurnalistiky Univerzity Palackého a redaktor Mediatora Matěj Kolář.

Cynický technolog moci

Debatu odstartovalo promítání poslední vydané videoreportáže, ve které se tým Voxpotu zabýval momentální vypjatou situací v Polsku. V reportáži z úst samotných Poláků několikrát zaznělo, že křesťanská víra je pro ně z velké části daná tradicí a rodinnou výchovou. Nabízí se tedy otázka, na kolik je polská společnost věřící a na kolik pouze zvyklá působit zbožně. “Kaczyński se tváří jako velký katolík, ale je to spíš cynický technolog moci, který ví, že z toho může dost vytěžit,” dotkl se Boháč toho, jak je nebezpečné, když se někdo rozhodne zbožnosti Poláků využít, navíc když ten „někdo“ je předseda strany Právo a spravedlnost (PiS).

Ať Kalousek nebo EU, všechno je to kampaň

Šéfredaktor Voxpotu dále zmínil, že se polská vláda, ovládající většinu veřejnoprávních médií, stále staví do role disidentů, kteří jsou tlačeni Evropskou unií a liberální levicí, takže nemohou říct, co si myslí. “Stejné je to s Andrejem Babišem, akorát po něm nejdou liberálové, ale Kalousek,” uvedl.

A u médií ještě zůstalo. “Zatímco se před pěti lety útočilo na lidi jiné barvy pleti, dnes mají klid, protože to za ně schytávají LGBT,“ řekl Boháč a doplnil, že v obou případech společenskou náladu ovlivnila právě média.

Debatují pořád a o všem

Na dotaz, jak Poláci vnímají Visegrádskou čtyřku, Boháč odpověděl, že to u nich není tak akcentované téma jako u nás, protože se cítí být silnou zemí sami o sobě. „Naproti tomu Česko je malá nesebevědomá země, která když řekne, že má V4, tak se cítí trochu sebevědoměji,” vysvětlil zásadní rozdíl. Nakonec dodal, že jsou Poláci oproti nám mnohem zvyklejší spolu debatovat a projevuje se to například tím, že překládají víc zahraničních autorů.

Ve východní Evropě si všichni myslí, že jsou Češi fajn

Jako poslední otázka k Polsku zazněla ta, jak těžké bylo dostat se k vlivným lidem a vést s nimi rozhovory. “Být českým novinářem ve východní Evropě je obrovskou výhodou, máte otevřený dveře úplně všude. Panuje tam jakási zkreslená představa, že jsou Češi fajn. Poláci k nám chovají nostalgickou lásku jako k mladšímu bráchovi, který mluví vtipnou řečí. V Rusku vám jako Čechovi řeknou úplně všechno a ještě vás vezmou na vojenskou základnu, i když nesmí,” k překvapení celého publika vyjádřil svou zkušenost Boháč. “Oni se vlastně diví, že jsme novináři, spíš by čekali, že budeme všichni básníci nebo spisovatelé,” zakončil svou odpověď i první část debaty. 

Voxpot křišťálovou kouli?

Ve druhé části se věnovala pozornost samotnému Voxpotu a zahraničním reportážím jako takovým. “S Voxpotem se snažíme ukázat Česko v kontextu světa. Když se nezajímáme o dění ve světě, tak jen dostáváme facku zleva zprava, protože věci se dějí a my nevíme proč. Proto chceme předcházet vyděšení tím, že děláme reportáže o tom, co se teprve bude dít,” představil Boháč hlavní myšlenku projektu, který sám zakládal. Křišťálovou kouli ale bohužel nemají, informace o tom, co “se teprve bude dít”, získávají prý od odborníků z oboru.

Voxpot už stihl přinést reportáže z Afghánistánu, Izraele, Balkánu a Ukrajiny. “Afghánistán byl mega lehký v tom, že tam není moc novinářů, všichni umí anglicky a jsou aktivní na Twitteru, kam můžete napsat prezidentovi, a on vám pravděpodobně odpoví,” popsal Boháč své zážitky z natáčení v zemi, ve které vládne tzv. loutkový režim. “Na reportáži je nejdůležitější jezdit mezi lidi do menších měst a ptát se jich, co si myslí,” prozradil zásadní strategii a jedním dechem pokračoval, že ČT má sice své lidi v 13 zemích, ale většinou pouze v hlavních městech.

A dál?

„Většina lidí má pocit, že migrace už skončila, my si naopak myslíme, že největší vlna ještě přijde,“ vyjádřil Boháč svůj výhled do budoucna. Na otázku, co mají v plánu dál, odpověděl, že se chystají do Etiopie s neziskovou organizací Adra, aby zmapovali dopady klimatu. Plánují také rozšířit Voxpot o články a podcasty, takže se určitě máme na co těšit.

Přidat komentář