Novinář v popkultuře: Děkujeme, že kouříte

Děkujeme, že kouříte. Tak zní název komedie plné sarkastického humoru, cynismu a argumentů točících se kolem kouření cigaret. Americký snímek z roku 2005 režiséra Jasona Reitmana ukazuje, jak to vypadá, když lobbisté dělají svou práci dobře. Novinářka Hether se ovšem rozhodne ukázat světu, co jsou tabákové korporace zač.

Děkujeme, že kouříte, jak už název napovídá, řeší otázku užívání tabákových výrobků ve velkém. Film ukazuje, jak fungují masmédia a jak lze správnou argumentací odzbrojit nepřítele. Hlavní postavou je lobbista Nick Naylor (Aaron Eckhart). Kromě něj se ve filmu vyskytuje také mladá novinářka Hether Holloway (Katie Holmes). Ta je informacíchtivá žena, která je ochotná pro dobrý článek zajít velmi daleko.

Hether je novinářka tělem i duší. Když totiž udělá rozhovor s Nickem, nezůstanou pouze u večeře a jedné sklenice vína. Jako krásná žena ho zaujme a naváže s ním milostný vztah. Nachází se tak v situaci, kdy veškeré informace dostane z první ruky a může tak veřejnosti odhalit plány tabákového průmyslu. To by nebyla správná novinářka, aby své pozice nevyužila. „Přátele si drž blízko, nepřátele ještě blíž.“ Žurnalistka se tohoto pravidla opravdu drží a tak využívá Nickovy důvěry k ní.

Zničující informace

„Nick Naylor, lobbista pro tabákový průmysl, vás přesvědčí, abyste si zapálili cigaretu. Ve skutečnosti to dělá, jen aby splatil hypotéku. Schází se s párem přátel, kteří pracují pro průmysl s alkoholem a se zbraněmi, zatímco vymýšlejí strategie na oklamání národa. Porovnávají mezi sebou, v čím průmyslu zemře více lidí. Filmoví producenti jsou podpláceni, aby jejich herci vyfukovali obláčky cigaretového kouře,“ zveřejnila reportérka v novinách zničující fakta.

Článek vyvolal vlnu odporu vůči Nickovi i jeho zaměstavateli. Řečníkovi dojdou slova a vyhodí ho z práce. Když potom Hether vítězoslavně telefonuje Nickovi, s úsměvem na tváři mu sdělí, že pouze oba mají rádi svou práci. A proč to udělala? Musí přeci splácet hypotéku…

Přidat komentář