6. 3. 1952 – Narození Stanislava Motla

Osobnost žijící odhalováním různých tajemství a záhad, to je populární český novinář a spisovatel Stanislav Motl, který se narodil přesně před 66 lety. Proslavil se především jako reportér investigativního publicistického pořadu Na vlastní oči.Vystudoval žurnalistiku na FSV UK v Praze. První zkušenosti nabyl v regionálním tisku na počátku 70. let, kde pracoval deset let. Působil v časopisu Svět v obrazech a v týdeníku Signál. Poté se stal součástí redakce týdeníku Reflex. Od roku 2010 moderuje v Českém rozhlasu (ČRo) Dva svůj vlastní pořad s názvem Stopy, fakta, tajemství. „Unikátní pořad. Mimořádně poslouchaný, diskutovaný, překvapující a vzbuzující emoce. Vyvrcholení životního pátrání, zkušeností a vášně pro postihnutí pravdy jeho autora,“ napsal o pořadu  ČRo Dvojka.

„Patřím mezi lidi, kteří žijí pro zážitky. Mnoho let jsem je hledal hlavně za hranicemi své země, v nejrůznějších světadílech, na mořích, ve velehorách, na pouštích, na sopkách. Podobně jako mnoho dalších takto „postižených“ lidí jsem se několikrát ocitl skoro až na dně, abych se pak najednou stal účastníkem prazvláštních událostí, které byly plné tajemství a odehrávaly se takříkajíc mezi nebem a zemí,“ řekl Motl pro rozhlas.cz.

Je autorem mnoha knih, mezi nejznámější z nich patří Prokletí Lídy Baarové, Mraky nad Barrandovem, Svědek z cely smrti, Cesty za oponou času 1-4 a Děti Antonína Kaliny. Nejčastějšími tématy, kterými se zabývá jsou holocaust, nacismus a válečné konflikty. Je nositelem celosvětové ceny The AIB International Media Excellence Awards z roku 2010 a 2011. V České republice obdržel hlavní cenu Egona Erwina Kische za dílo Svědek z cely smrti, která se udílí autorům literatury faktu už od roku 1992. V minulých letech jí byli oceněni například Václav Klaus a astronom Jiří Grygar.

Přidat komentář