Ceny české filmové kritiky znají své majitele. Zvítězilo drama Špína

Zdroj: filmovakritika.cz

Vítězem osmého ročníku Cen české filmové kritiky se v sobotu stal česko-slovenský snímek Špína režisérky Terezy Nvotové. Ta byla navíc oceněná v kategorii Objev roku. Cenu si převzala z rukou Martina Hermana. Filmové drama tak proměnilo dvě nominace z celkových šesti.  Ocenění za nejlepší ženský herecký výkon si odnesla Zuzana Kronerová za ztvárnění vdovy ve filmu Bába z ledu. Celkem dostalo cenu sedm titulů z dvanácti nominovaných.  Večerem provázela dvojice Jana Plodková a Jiří Havelka.

Tvůrci tragikomedie Bába z ledu si však z večera v pražském divadle Archa odnesli ještě jednu sošku, a to za nejlepší scénář Bohdana Slámy. Ve snímku Sláma spojil romantickou komedii s kritikou nedospělosti a příběhem pozdní emancipace ženy, jež se musí naučit otužovat ve vodě i ve vztazích k synům.

Kritici rovněž ocenili Karla Rodena za nejlepší mužský herecký výkon. V této kategorii konkuroval sám sobě a Pavlu Novému za roli v již zmiňovaném filmu Bába z ledu. Cenu si odnesl za herecký výkon v biografickém dramatu Masaryk Julia Ševčíka. Samotnou sošku si převzal od herečky Zuzany Bydžovské. Jeho děkovná řeč byla velice stručná a jasná: „Děkuji všem“ pronesl.

Nejlepším dokumentem uvedeným v minulém roce do kin byl vyhlášen snímek s názvem Richard Müller: Nepoznaný od slovenského tvůrce Mira Rema.

Dokument o nejhůře placených profesích v Česku Hranice práce Apoleny Rychlíkové z cyklu Český žurnál zvítězil v kategorii Mimo kino. Novinářka Saša Uhlová v něm na vlastní kůži poznává, jaké to je dělat potřebnou, ale špatně placenou a úmornou práci. Právě Saša Uhlová nenechala bez komentáře výsledek prezidentských voleb. „Dnes byl zvolen prezident, který se tváří, že zastupuje lidi, kteří jsou na tom špatně, a přitom jimi pohrdá úplně nejvíc. Média by se měla zabývat situací lidí, kteří žijí mimo prahu nebo vydělávají málo. Myslím si, že byste se měli umět rvát i o své vlastní podmínky a že tím pomůžete tomu, že to v této společnosti bude normální. Rvěte se i o svoje práva o pomůžete tím všem“ řekla.

V kategorii Audiovizuální počin kritici vyzdvihli výtvarnou koncepci životopisného snímku o ruské básnířce Anně Barkovové 8 hlav šílenství, konkrétně Annu Krtičkovou a Martu Novákovou.

Během večera byla oceněná speciální cenou publicistka Eva Zaoralová za dlouhodobí přínos domácí filmové kritice.

Sošku za nejlepší režii si odnesl Václav Kadrnka za středověkou roadmovie Křižáček. Snímek o otci hledajícím syna volně natočil podle poémy Jaroslava Vrchlického.

O cenách rozhodlo 49 novinářů ze Sdružení české filmové kritiky. Jejich hlasování je veřejné, výsledky jsou dostupné na www.filmovakritika.cz.

Přidat komentář