Novinář v popkultuře: Harry Potter

ritaPravda nikoho nezajímá, senzace je to, co lidé chtějí. Tak takto by se dalo shrnout motto bulvární novinářky Rity Holoubkové z pera J. K. Rowlingové. 

Rita je reportérkou Denního Věštce, korespondentkou Týdeníku čarodějnic a autorkou životopisů významných kouzelnických celebrit. Specializuje se na bulvární články,  žene za každou senzací a pravda ji vesměs nezajímá. Snaží se z příběhu vytěžit jen to skandální, a pokud na příběhu není nic, z čeho by vytěžila pozornost čtenářů, tak si ráda něco vymyslí. K tomu používá svůj bleskobrk, který automaticky překrucuje, co kdo říká.

Autorka knih staví bulvárního reportéra do pozice bezcitné hyeny, která se chce přiživit na výživném, šťavnatém kuse masa. A pokud je příběh příliš nudný, fantazie Ritě rozhodně nechybí. Nejenže překrucuje pravdu, ale nepoužívá ani správnou faktografii, jako jsou roky, jména a názvy. Cokoli pro šťavnatý článek, po kterém budou lidi toužit a budou ho nosit na rukou. Přesně toto je Rita Holoubková.

Rita Holoubková vystupuje v knize Harry Potter a ohnivý pohár J. K. Rowlingové, kterou vydal Albatros v Praze v roce 2008.

Film Harry Potter a ohnivý pohár na ČSFD.

Přidat komentář