Znovu ve chřtánu 50. let. Český rozhlas zdigitalizoval dosud neznámé záznamy soudních procesů

Celkem 359 pásů unikátních nahrávek ze soudních síní z let 1951 až 1955 zdigitalizoval archiv Českého rozhlasu. Tyto nahrávky nebyly dosud ještě nikdy zveřejněné. Na digitalizaci se podílel také Národní archiv, kterému dochované magnetofonové pásy patří. Posluchači se s unikátními záznamy mohou seznámit prostřednictvím seriálu, který se bude vysílat od pondělí 10. prosince na stanici Český rozhlas Radiožurnál.

Digitalizované záznamy široké veřejnosti představí například soudní řízení s americkým novinářem Williamem Nathanem Oatisem, se skupinou Pavelka nebo kompletní proces s Josefem Zenáhlíkem, který stanul před nejvyšším vojenským soudem.

Dochované magnetofonové pásy dále obsahovaly i záznamy různých dobových rozhlasových pořadů, které se týkaly mimo jiné procesu s tzv. Zelenou internacionálou, což byl jeden z vykonstruovaných monstrprocesů v komunistickém Československu proti katolické inteligenci v 50. letech minulého století či kauzy sabotérů v Ostravsko-karvinských dolech Ostrava.

„Přestože se nejedná o tak známé procesy jako třeba s druhým mužem KSČ Rudolfem Slánským, mají tyto záznamy pro historiky a badatele nesmírnou cenu. Skvěle ukazují, jak totalitní systém fungoval i v případech, které zůstávaly trochu ve skrytu mediálního zájmu,“ uvedl vedoucí Archivních a programových fondů Českého rozhlasu Dušan Radovanovič. „Osudy odsouzených přitom byly neméně zajímavé. Jsem rád, že můžeme české veřejnosti zpřístupnit materiály, které zatím neměl možnost nikdo slyšet,“ doplnil Radovanovič.

Přidat komentář