19. listopad 1938 – narození Teda Turnera

Robert Edward Turner dnes slaví 81 let. Narodil se v Ohiu roku 1938. Stal se z něho slavný americký podnikatel a filantrop. Jeho životním úspěchem je založení CNN.

Ted Turner studoval tři roky na Brownově univerzitě. Poté ho vyhodili kvůli erotickým hrátkám na koleji. Začal pracovat v reklamní agentuře v Atlantě. Tuto firmu vlastnil jeho otec, který však v roce 1963 spáchal sebevraždu. Agenturu tak převzal Ted. O sedm let později koupil televizní stanici UHF. Zde začínají jeho životní úspěchy.

Spolu s Reesem Schonfeldem založili v roce 1980 zpravodajskou televizi Cable News Network (CNN). Byl to první kanál, který vysílal celých 24 hodin zpravodajství. Za vydělané peníze si o šest let později koupil filmové studio Metro-Goldwyn-Mayer. To však brzy prodal kvůli dluhům, které měl z koupě baseballového klubu Atlanta Braves a basketbalového týmu Atlanta Hawks.

Za svého života daroval miliardu dolarů Organizaci spojených národů. Na přelomu století Turner koupil zábavní firmu Time Warner a internetovou firmu AOL.

Deset let žil v manželství s herečkou Jane Fondovou. Rozvedli se v roce 2001. Získal také mnoho ocenění, například Humanista roku nebo International Emmy.

Dnes Turner trpí demencí. Zpravodajství už denně nesleduje, říká, že zprávy na CNN mu přijdou nevyvážené.

Přidat komentář